Полицаят, прегазил бебето Красимира, „разреждал” с кисело мляко
Полицаят, прегазил бебето Красимира, „разреждал” с кисело мляко / Веселин Максимов

Граничният полицай Костадин Стоянов, който на 11 септември миналата година в созополското село Крушевец прегази и уби на място 11- месечното бебе Красимира Костова, е шофирал с алкохол в кръвта и наистина след катастрофата е изпил голямо количество кисело мляко, за да даде по-ниска кръвна проба по-късно. Това стана ясно от започналия днес в Бургаския окръжен съд разпит на свидетелите по делото.

Нефизе Салилова, продавачка в магазина, до чиято врата Стоянов предизвика трагичния инцидент, потвърди пред съдия Събчо Събев, че мъж с униформа, на която пишело „Гранична полиция”, купил две кофички кисело мляко.

Братята Стоян и Милчо Иванови, работили на метри от мястото, дадоха същите показания, подчертавайки, че веднага след като блъснал Красимира, Костадин Стоянов се измъкнал от дясната врата на автомобила си, отишъл на отсрещния тротоар и започнал да говори по мобилния си телефон.

Малко след това пристигнали двама негови колеги, а след броени минути – няколко десетки от тях, заяви Милчо Иванов. Афектиран от гледката, той се развикал по техен адрес, че ако не им стига млякото, може да им купи още.

Пътният полицай Стоян Русинов също потвърди, че на земята до извършителя на катастрофата имало две празни кофички, но не видял той да ги е изпил. След като му направил проверка за алкохол в кръвта с дрегер, апаратът отчел 0.63 промила в издишания от него въздух. През това време Костадин наистина стоял на около 50 метра от произшествието.

Първият пристигнал на мястото полицай Владо Айрянов каза пред съда, че не усетил Стоянов да мирише на алкохол, защото не е стоял близо до него, а само установил кой е и го предал на пристигналите свои пътни колеги. Пред него той заявил, че побързал да се отдръпне от катастрофата, защото се уплашил да не бъде пребит от пристигналите местни жители.

Утре делото продължава в зала 2 на Бургаския окръжен съд.