/ netinfo

Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас се завръща това лято с нови провокации към туристите и почитателите на това изкуство. През тази година ще се проведе неговото 11-то издание, което ще е под мотото "Митове и чудовища"

22-ма скулптори от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България вече работят по оформянето на приказните фигури. Пясъчният град ще бъде разположен на обичайното място в парк "Езеро" и ще е отворен за посетители от юли до септември.

Фестивалът на пясъчните скулптури е първият по рода си в България, а неговото дебютно издание се проведе през 2008 година. От тогава интересът към тази атракция не престава да расте, като всеки сезон тя е посещавана от все повече туристи.

Успехът и големият интерес към фестивала се дължат на различните теми, по които всяка година десетки автори създават своите шедьоври от пясък. В търсенето на различни и колоритни образи, които да вдъхнат живот на пясъчния град, организаторите на фестивала се спряха на теми като "Карнавал" - 2008 год., "Приказни герои" - 2009 год., "Цирк" - 2010 год., "Кино" - 2011 год., "Вълшебен свят" - 2012 год., "Алея на славата" - 2013 год., "Приказки от пясък" - 2014 год., "На сафари с фотоапарат" - 2015 год., "Кино герои" - 2016 год., "Пясъчни приказки" - 2017 г. 

Фестивалът на пясъчните скулптури, заедно с "Джаз в Бургас", бе отличен със Знака на европейските фестивали за периода 2017 - 2018 година. Титлата се присъжда в рамките на проекта "Европа за фестивалите, фестивалите за Европа". Това е международни признание за значимостта и високото ниво на организираните от Община Бургас събития.  

Новини и информация за Фестивала на пясъчните скулптури може да откриете на адрес: sandfestburgas.com