Договорените по-високи работни и допълнителни възнаграждения в новия трудов договор влизат в сила от 1 август
По-добри трудови възнаграждения ще получават медицинските сестри в сферата на общинското детско и училищно здравеопазване в Бургас от 1 август.

Това стана факт с подписания от кмета Димитър Николов и представителите на синдикатите в здравеопазването нов колективен трудов договор на общинските медицински професионалисти по здравни грижи, съобщиха от Общината.

Община Бургас

„Благодаря Ви за активната позиция, ползотворното ни партньорство и добрата работата Ви в името на заетите в сферата на общинското детско и училищно здравеопазване. Мисля, че заедно успяхме с новия колективен трудов договор да надградим постигнатото в предходното КТД“, сподели по време на срещата с представителите на синдикатите кметът Димитър Николов.

Министър Хинков: Постигнатото увеличение на заплатите в Спешна помощ никак не е малко

Според новия документ началната основна месечна заплата за медицинска сестра в самостоятелни детски ясли и яслени групи в детска градина ще бъде повишена от 1600 лв. на 1750 лв., а началната основна месечна заплата за медицинска сестра в детски градини и училища от 1620 лв. на 1700 лв.

Началната основна заплата на училищен лекар от 2070 лв. става 2170 лв. Освен наградата за 1 ноември - Денят на народните будители, в размер на половин минимална работна заплата (МРЗ), общинските медицински сестри ще получават и парична награда за 7 април - Деня на здравния работник, в размер на една МРЗ.

Община Бургас

Договорена бе и присъединителна годишна вноска за нечленуващите в двата представителни синдиката в размер на 200 лв., а за новопостъпилите служители ще се предоставя ваучер за работно облекло, пропорционален на оставащите до края на календарната година месеци.

Служители на ЦСМП на протест: Искат увеличение на заплатите с 600 лв. (СНИМКИ)

Всички останали трудови условия и придобивки се запазват, както бе разписано в действащия до момента колективен трудов договор. Синдикалистите благодариха на кмета за постоянния диалог и разбиране на браншовите проблеми, както и положените усилия за подобряване на трудовото възнаграждение и работни условия в сферата на общинското здравеопазване.

Договорените по-високи работни и допълнителни възнаграждения в новия трудов договор влизат в сила считано от 1 август.