„По-добре да ме разстрелят на площада!„
„По-добре да ме разстрелят на площада!„ / личен архив
„По-добре да ме разстрелят на площада!„
54796
„По-добре да ме разстрелят на площада!„
„По-добре да ме разстрелят на площада!„
  • „По-добре да ме разстрелят на площада!„
  • „По-добре да ме разстрелят на площада!„

Грета Аспарухова е хубава млада жена, която от няколко години живее и работи в Бургас. От няколко месеца, заради икономическата и финансова криза, е освободена от фирмата, в която е печелила своята прехрана. Тя е висококвалифициран специалист, много активен човек и ще си намери работа, но затова й трябва още време. Което няма как да получи, защото нейният договор за ползване на жилище от резервния фонд на Община Бургас изтича в края на юни.

От Комисията за настаняване предоставят нова квартира на Грета... на Седмия етаж. До което тя няма абсолютно никакъв достъп. На молбите й положението да бъде преразгледано е получила отговор от началника на отдел „Жилищна политика” Радостин Овчаров: „Жилища за инвалиди никой не е строил. Аз жилище мога да ви дам, пък вие влизайте в него, както си искате!” След среща, кметът Димитър Николов е разпоредил въпросът да бъде уреден.

Нещо, което и до днес не е станало. Ако Грета остане на улицата, единствената й алтернатива е да живее при своите възрастни родители (на 72 и 65 години). Бащата е след операция и с пълна забрана да вдига по-тежки предмети от 2 килограма. Майката е с тежко болен кръст. Тоалетната и течащата вода в къщата са през седем стръмни стъпала и напълно недостъпни за Грета в инвалидната количка.

„Наредбата за настаняване, приета от Общинския съвет, твърди недвусмислено, че желаещият трябва да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес за последните пет години. Именно това е причината седемчленната Комисия, в която има и четирима съветници да откаже разглеждането на молбата на Грета Аспарухова”, коментира за Дарик Радостин Овчаров. Той отрече да е водил с нея разговор за евентуална квартира на седми етаж или какъвто и да било друг вариант.

„Комисията по жилищните въпроси е длъжна да се съобразява с Наредбата, приета от Общинския съвет. Изваждането на Грета от жилището може да стане от предприятие „Общински имоти”, което е сключило договор за наем с нея” - каза още г-н Овчаров и добави - „Тя е назначена да отговаря за установяване на жилищните нужди и картотекирането на гражданите.”

Явно тази Комисия трябва да реши дали ще уважи бюрократичната си арогантност, заради която една млада и активна жена трябва да си тръгне от „Най-добрия град за живеене”. В мизерията на къщата, в която е обречена на жалко съществуване. Не на живот.

Звуков файл 1: тъжната история на Грета Аспарухова

Звуков файл 2: Радостин Овчаров от отдел „Жилищна политика”