Отходната тръба на Синеморец от години се излива директно в морето. Издадена е забрана, потвърдена е от няколко институции,  но тъй като строежът на тръбата е без необходимите строителни книжа, изливането на отходни води продължава.

РДНСК-Бургас образува административно-наказателно производство срещу община Царево. „В интерес на истината за тази забрана разбрах преди 4-5 дни”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на общината инж. Георги Лапчев.

Чиста ли е водата по Черноморието?

По думите му тръбата не е премахната, защото държавата не е намерила начин да подпомогне общините и те да изградят пречиствателни съоръжения. „Ако спрем тръбата то всички отходни води ще потекат по улиците на селото”, категоричен е той.

„Сагата започва през далечната 2001 година, когато е получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. 2008 година той все още не е въведен в експлоатация.

Не знам защо до момента общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно съоръжение”, посочи арх. Влади Калинов, началник на отдел ДНСК.
nova.bg