/ Дарик Бургас
От петък Б11, Б12 и 9
92651
От петък Б11, Б12 и 9
  • От петък Б11, Б12 и 9
 
От петък „Бургасбус” въвежда промени в транспортната схема на града. Те засягат най-вече живеещите в „Меден рудник” и с тях придвижването им до крайните квартали на града става по-лесно. Новите линии са Б11, Б12 и 9.
 
Те надграждат основните бързи Б1 и Б2 и са предизвикани от многобройните оплаквания на жителите на най-големия комплекс в Бургас на срещи с ръководството на транспортната фирма.
 
Досегашната линия 11А запазва маршрута си на движение от Терминал Изгрев до ЖП гарата, откъдето ще бъде удължена  през улица „Индустриална” до Меден рудник, зоните В и Г по пътя на линия Т1. Тя ще се казва Б11.
 
Новият номер на 12А е Б12. Тя ше тръгва от Терминал Славейков, през булевард „Демокрация” до Автогара Юг. Оттам ще пътува до „Меден рудник”, но до Терминала автобусите ще минават през зона А по пътя на тролейбус Т2.
 
За разлика от 11А и 12А, които влизаха на терминал Юг, за Б11 и Б12 по пътя до Ж.П. гарата са отредени следните спирки: в посока към Терминал Меден рудник  – сп. Транспортна болница (бул. Иван Вазов) и към комплексите Изгрев и Славейков – спирката на Т2 на площад „Царица Йоана”.
 
Маршрутът на линии 91 и 92 ще бъде преобразуван в новата линия 9. Тя ще позволява на пътниците от всички зони в „Меден рудник” да правят връзка с центъра, с площад „Трапезица”, с МОЛ „Галерия” и другите търговски центрове под „Славейков”.
 
Алтернатива на тези, които досега се придвижваха до „Гладстон” и „Сан Стефано” са спирките по „Христо Ботев” – старата спирка „Ботева”, „Операта” и „Транспортна болница”, а в другата посока „Областна управа” и „Тройката”.
 
За вътрешна връзка между отделните зони в ж.к. Меден рудник може да бъде използвана новата линия 9 и обслужващата минно селище „Върли бряг” 9А.
 
Вижте промените в детайли на http://burgasbus.info/burgasbus/?cat=1

Чуйте в звуковия файл управителя на "Бургасбус" инж. Петко Драгнев