/ iStock/Getty Images
Дарители и община Бургас са осигурили кислородни концентратори за лечение на болни от COVID-19. В болницата са доставени шест апарата и те вече се използват в COVID-звената. Това съобщи Юлия Андреева от пресцентъра на лечебното заведение.

Кислородните концентратори са мобилни и могат да се ползват от много пациенти. Те подпомагат дишането при болни с дихателна недостатъчност. Част от концентраторите са купени със средства на община Бургас, други са от частни дарители и стоматолози в града. В болницата са дарени и пет пулсоксиметъра. Те служат за измерване на нивото на насищане на кислород в кръвта. Това показва дали белият дроб работи с пълния си капацитет и има ли нужда от допълнително кислородно лечение.

В момента в целия терапевтичен корпус на УМБАЛ-Бургас, където са COVID-отделенията, се прекарва нова кислородна инсталация, чието изграждане и материали са осигурени както от дарители, така и от собствените средства на болницата. Отделенията, които досега се помещаваха там, не използваха кислород в обичайната си дейност и затова инсталацията в този корпус е само частична. Сега тя ще обхване всички COVID-звена. Изграждането е на финален етап.
БТА