Община Карнобат отказа разрешение за преработка на птичи тор
Община Карнобат отказа разрешение за преработка на птичи тор / Дарик Бургас

Община Карнобат е категорично против изграждането и работата на инсталация за преработка на птичи тор в града. От инвестиционното предложение, което местен предприемач е входирал в администрацията, става ясно, че в бъдещата работна площадка дневно ще се използват 16 тона от отпадната суровина, за да се произвежда компост.

Такива количества тор в региона не са налични и се очаква те да се осигурят чрез „внос" от множество птицеферми от цяла Южна България, смятат експерти от администрацията. Според кмета Георги Димитров, миналогодишните тежки обгазявания, които предизвикаха огромно обществено недоволство в Карнобат, били предизвикани от преработката на много по-малко количество тор.

Община Карнобат вече е дала в законония срок своето становище за намерението на инвеститора и очаква решение на РИОСВ. Становището на общината е отрицателно. Аргументите са, че от техническите характеристики на бъдещата производствена площадка става ясно ,че в нея могат да се преработват и други отпадни продукти, т.е да бъде обособен екарисаж на открито.