река
река / netinfo
Има затворени пътища и прелели реки
Община Малко Търново обяви частично бедствено положение след обилните валежи от последните 24 часа. Това обяви пред „Дарик“ кметът на общината Илиян Янчев. По думите му, най-сериозно е положението край селата Младежко и Граматиково.

„Обилните валежи създадоха проблеми и в местността Качул при река Велека. Има реална опасност моста да бъде залят от придошлата вода. На метър под съоръжението е. На място има патрул на Гранична полиция. Ако трябва ще затворим пътя за Малко Търново. Обявихме частично бедствено положение преди няколко минути след като събрахме кризисния щаб“, каза Янчев.

Река Младежка също излезе от коритото си, което блокира пътя за село Младежко. Тази сутрин на място е била изпратена тежка техника, с която селото да бъде снабдено с хляб.

Бургаска област ще получи 8 000 000 лева за укрепване на свлачища

„Щетите по пътната инфраструктура са сериозни. Положението е тежко край Бяла вода, Калово и Заберново. Дъждът намаля, надяваме се да няма още сериозни валежи. В най-невралгичните точки започнахме почистване на деретата от наноси“, каза още Илиян Янев.

Към момента село Граматиково остава без вода. Причината – река Велека е заляла помпите на ВиК, което е наложило да бъдат изключени. Кметът на Малко Търново увери, че още утре в центъра на селото ще има водоноска. В село Калово няма ток. От ЕВН работят по отстраняването на аварията, очаква се до края на деня електрозахранването да бъде възстановено.