Незаконните къмпинги били лъжа и  манипулация
Незаконните къмпинги били лъжа и манипулация / campsonline.org

Двадесетте незаконни къмпинга по цялото Черноморие са „меко казано манипулативни и не отразяват действителността”. Това пише в писмо до медиите Лилия Костова от Българския център за зелена икономика. Повод за нейната реакция са твърденията на Национална асоциация „Българско Черноморие”, че летуващите нерегламентирано секат гората и безотговорно замърсяват навсякъде. Понеже читателката ни изразява съмнение, че на нейния прицив ще бъде обърнато внимание, публикуваме нейното писмо с минимални съкращения, но без никаква редакторска намеса:

„Първо, в горите има достатъчно паднали клони, за да си направи човек огън, на който да си опече домати, чушки, лук, кебапчета, гъби или каквото реши. Реалната опасност е този огън да не подпали гората, но такива случаи по Черноморието тази година няма, именно защото къмпингуващите обикновено са и хора с опит, и с грижа да не се случи подобен инцидент, най-малкото защото ще им развали почивката.

Да се прави директна аналогия между къмпингуващите и протестиращите срещу застрояването по морето също не е съвсем коректно. В района на "Карвуна" например често къмпингуват добричлии, а протестите срещу застрояването са в София. Къмпингуват също и много чужденци с каравани - от Полша и дори от Франция; да се говори за тонове боклуци, останали след къмпингуването също е меко казано несериозно.

Освен това, едно е да се говори за незаконни къмпингуващи, а друго за незаконни къмпинги. При вторите се предполага, че биват стопанисвани от някого, който печели от тях незаконно, докато писмото очевидно има предвид просто хора, които опъват палатките си на места, които не са предвидени за тази цел. Както споменах по-горе, това понякога се случва и на мен, и най-отговорно заявявам, че след себе си не оставяме никакви следи (освен една сапунерка, забравена погрешка в района на Кърджали).

Очевидно е, че въпросната асоциация иска да внуши определени послания, които обслужват хотелския туризъм в България. Нямам иначе никакво обяснение защо се нахвърлят върху все по-оредяващите и притиснати между хотелски комплекси места по българското Черноморие, където имат шанс да почиват хората, които искат да имат не хотел с две, три, четири или пет звезди, а небе с безброй.

Не отричам, че има нужда да се подобри културата на къмпингуващите в България. Но с публикуването на такива писма тази група от хора бива несправедливо маргинализирана и сатанизирана, по един изключително мрачен и авторитарен начин.

С уважение,

Лилия Костова,

Български център за зелена икономика”