/ ThinkStock/Getty Images
Отделението по неонатология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) - Бургас посрещна днешния Световен ден на недоносените деца с 11 пациенти, нуждаещи се от специални грижи и внимание заради ниско тегло и преждевременно раждане. Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Шест от бебетата тежат под килограм и половина и са с висока степен на незрялост. Най-малкият пациент, който се отглежда в момента в отделението, тежи 770 грама и е роден в 26 седмица на бременността. 

Д-р Стилияна Томова, началник на Отделението по неонатология в УМБАЛ - Бургас информира, че до 1 ноември т.г. през отделението са преминали 158 недоносени деца - повече от всички други болници в областта и най-трудни като медицински случаи. Две от децата са пренасочени от други лечебни заведения. Седемнадесет от бебетата са били с най-тежките първа и втора степен на недоносеност - т.е. тегло до килограм и половина. През предходната 2022 г. отделението се е грижило за 169 недоносени деца. 

Неонатологията на УМБАЛ - Бургас е с трето, най-високо ниво на компетентност. Там работят шестима лекари - педиатри и неонатолози, и трима специализанти по неонатология, а оборудването отговаря на най-съвременните европейски и световни стандарти, най-вече благодарение на дарители. 

В Отделението по неонатология има семейна стая, в която родителите на недоносени бебета могат да прекарват време с децата си. Отделението е и база за обучение на специализанти.
Галя Тенева/БТА