/ Община Бургас
Направиха първа копка за изграждане на Национална онкологична болница „Дева Мария“ в Бургас, съобщиха от Общината.

Община Бургас

На историческото събитие присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, председателят на ОбС проф. Севдалина Турманова, депутатът Севим Али, ректорът на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова, Димитър Бойчев, управителят на КОЦ Бургас проф. Христо Бозов, общински съветници от всички политически сили и множество общественици.

Амбициозният проект се реализира от собственика на университетска болница „Дева Мария“ - Семир Абумелих. Той е на стойност 50 млн. лв. Новата болница ще се разполага на 12 000 квадратни метра разгъната застроена площ.

Община Бургас

Тя ще бъде свързана с топла връзка на 5 нива с досега съществуващата болница „Дева Мария“. Новата сграда ще е висока 12 етажа, а допълнително ще има един партерен и два подземни етажа.

Двете подземни нива са предвидени за лъчелечение и нуклеарна медицина. В проекта са предвидени два линейни ускорителя, ПЕТ скенер, ЯМР с възможност за планиране на лъчелечение, брахитерапия, компютърен томограф и циклотрон. Диагностично-консултативен център ще бъде разположен на партерния етаж, а десет специалности ще си разделят осем етажа.

Община Бургас

На девети етаж ще се изгради терапевтично VIP отделение, в което стаите ще бъдат със специален дизайн и квадратура, по примера на световните лидери в болничното лечение.

Интересна е и концепцията за десети етаж, предвиден изцяло за академични нужди - тук ще има конферентни зали за телемедицина, аула и библиотека. Символичното начало на строежа започна с минута мълчание в памет на жертвите от автомагистрала „Струма“ и от дома за стари хора в с. Рояк и продължи с молебен, отслужен от отец Стилиян от храма „Свети Никола“ в Черноморец.

Община Бургас

„Имаме амбицията това здравно заведение да стане новата Национална онкологична болница на България - и като оборудване, и като специалисти, и като инфраструктура. Това е болница от следващо поколение, проектирана на база не само настоящите, но и бъдещите нужди на медицината.

Обиколил съм много подобни болници в чужбина, за да си отговоря на един единствен въпрос - защо хората предпочитат да се лекуват там? Отговора го имам и на негова база се изгражда тази сграда.“, каза инвеститорът Семир Абумелих. Той бе категоричен, че изграждането на болница от подобен ранг не е по силите на един човек, а на цялото общество.

Като символ на това, че реализирането на такъв мащабен обект е екипен труд, Семир Абумелих покани присъстващите да са заедно с него в тази първа копка. Повече от 50 човека едновременно разкопаха земята и поставиха началото на новото здравно заведение.

Община Бургас

„Аз помня първата копка на сградата, която е зад мен и тогава задачата беше да стартира процеса на съвременното здравеопазване и бургаските майки, които раждаха в Сливен, да се върнат в Бургас. Това се случи. Сега си поставяме национална задача - а това е много високо предизвикателство“, каза в своята реч кметът Димитър Николов.

„Поздравления за подбора на водещи специалисти, които вече работят и ще работят тук, защото имах възможността преди малко да видя едни от най-добрите професионалисти, с които съм работила в Стара Загора като областен управител на Стара Загора. Те вече са тук в Бургас.

Община Бургас

Поздравявам инвеститорите и за това, че налагат европейски модел, изграждайки жилищен корпус за медицинските специалисти, които ще работят.“, каза областният управител проф. Мария Нейкова, визирайки започналия в съседство строеж на служебни жилища за нуждите на служителите на университетска болница „Дева Мария“.