/ dariknews.bg
На  17 август в местността „Петрова нива“ в община Малко Търново ще се проведе Национален възпоменателен събор по повод 116- та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Той е под почетния патронаж на президента Румен Радев.

Организатори на събитието са Община Малко Търново, Съюза на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

На 29 юни 1903 година в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.

За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов. 

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.

Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядната редовна турска армия и безчислен башибозук. Изгорени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 година по инициатива на Тракийските дружества в България  на поляната на конгреса е построен паметник. Зад него е вградена костница, където са преместени костите  на войводата Георги Кондолов.

През 2003 година в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена Света Петка. На Петрова нива има музейна експозиция  с експонати от освободителните борби на българите от Тракия и Македония.

Съборът ще започне с третия фолклорен конкурс „С песните на Манол Михайлов“ още в 10.30 часа.