/ БГНЕС, архив
4 558 816 лв. с ДДС са вложени за дейности по програмата за поддържане на републиканската пътна мрежа в Бургаска област тази година. За подготовка на пътищата за есенно-зимния сезон са отделени 342 839 лв. и до средата на декември ще бъдат приключени планираните ремонтни дейности.

АПИ обявява търгове за ремонт на пътища из Бургаско

Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос, зададен от депутатите Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те насочиха вниманието към извършването на неотложни ремонти на пътни отсечки в региона - пътя Царево-Малко Търново и пукнатина от старо свлачище в участъка Бургас-Малко Търново.

Започна укрепването на пропадналия участък на пътя край Сарафово

„Сред проблемите, които силно вълнуват хората, е състоянието на второкласната и третокласната пътна мрежа, особено в по-отдалечените райони. Има случаи, свързващите отсечки между две населени да не са  рехабилитирани от години.

Ремонти се налагат и на пътища, които принципно са в добро състояние, но минават през участъци със свлачища или срутища, както в местността Босна“, заяви от трибуната Бойчев. Той попита за дължината на ремонтираните участъци, предвидените средства и дейности, които ще бъдат извършени до края на годината.

АПИ дава близо милион за ремонт на пътя Бургас-Царево

„По случая с посоченото свлачище - става дума за пукнатина и улягане на настилката на първокласния път, сигнализирано е с пътни знаци за неравности и ограничение на скоростта. Възложено е инженерно-геоложко проучване, за да се установят причините за пропукване на настилката и изготвяне на проект за възстановяване на пътя.

През 2019 г. при подходящо време и осигурено финансиране ще се изпълни ремонта за укрепване на участъка. Дотогава ще бъде извършено преасфалтиране на повредената настилка“, коментира министър Аврамова.

Металната конструкция на пасарелката до Атия вече е монтирана (СНИМКИ)

До средата на декември трябва да приключат ремонтните дейности по следните републикански пътища с натоварен трафик: път I-6 София-Карнобат; I-9 в границата с област Варна (Обзор, Слънчев бряг, Бургас, Малко Търново), II-73 в границата с област Шумен (Лозарево, Карнобат), II-79 в границата с област Ямбол (Средец, кв. Меден Рудник), II-99 Царево-Малко Търново, II-308 границата с област Варна (Дъскотна, Айтос), III-906 граница с област Варна (Каблешково), Брястовец, Ахелой, III-9009 Ново Паничарeво-Ясна поляна и други.
 
Одобриха промени в списъка на републиканските пътища в Бургаско

От МРРБ очакват средствата, с които разполага АПИ и тези, които се очаква да бъдат генерирани с въвеждане на електронното таксуване и тол-системата да бъдат в по-голям размер. По този начин ще се работи по-усилено не само по първокласните, но и за останалите пътища от републиканската пътна мрежа.