"Община Айтос трябва да измени Общия устройствен план (ОУП), за да се проектира обходен път, който да изведе тежкия трафик извън града". Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който посети мястото на тежката катастрофа, която стана през септември и отне живота на млад баща и двете му деца.

Месец след тежката катастрофа в Айтос: Гражданите са недоволни от взетите мерки (ВИДЕО)

"В приетия през 2018 г. ОУП на Айтос за съжаление няма предвиден обходен път. Затова сме тук да предложим да се направи проект на този път, но основната инициатива трябва да е на общината.

БГНЕС

Изисква се и кръгово кръстовище, но инициативата пак трябва да е на общината. Проблемите са такива, че трябва да се решават по законен ред. Съжалявам, ако не ви харесва. Изменението на плана е ангажимент на общината", заяви Шишков.

Кметът на Айтос Васил Едрев обаче не се ангажира със срокове. "Не мога да дам отговор. Аз трябва да съм наясно с реда и процедурите", допълни кметът на Айтос. От МРРБ заявиха, че могат да помогнат със съфинансиране на проекта и пътни експерти, тъй като се оказа, че общината не разполага с такива.

Недоволство в Айтос заради мерките за ограничаване на камионите (ВИДЕО)

Зам.-министър Шишков каза още, че успоредно с изменението на ОУП ще започне и проектирането на обхода, за да се скъси времето за изграждането му. За месец от катастрофата на пътя е поставен знак, забраняващ преминаването на ТИР-ове над 12 тона на пътя от Руен за Айтос.

БГНЕС

МВР постави и кутия за стационарна камера, която все още не работи и постоянен полицейски патрул на входа на Айтос. Жителите на града, които присъстваха на срещата на зам.-министър Шишков с кмета на града останаха недоволни от дългите процедури, които предстоят по изменението на плана и проектирането на обходен път. 
БГНЕС