/ Thinkstock/Getty Images
Малко над 400 животни са евтаназирани в село Кости след откритото огнище на чума по дребните преживни животни", обяви пред „Дарик“ директорът на Българска агенция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев.

По думите му, населеното място е изолирано напълно, като не се допускат външни превозни средства, а ако това е наложително, то те се обработват допълнително.
 

„Взели сме всички необходими мерки за ограничаване на огнището на болестта. Селото е доста отдалечено от другите, има само един вход и изход, която ни дава надяжда, че няма да се наложи умъртвяване и на други животни в района“, каза д-р Митев.
 
Извънредна ситуация в село Кости. Убиват почти 400 домашни животни

Той е категоричен, че евтаназията е единствения сигурен начин за контрол на чумата по животните. Основна справка за заболяването показва, че все още няма сигурно лечение. При първото открито огнище – в ямболското село Воден е било приложено лечение с антибиотици, което не е дало никакъв резултат.
 
„Практиката, включително сред колегите ни в останалите европейски страни, а и по света, е животните да бъдат евтаназирани. Няма как да се справим с разпространението по друг начин“, категоричен е експертът.
 
В царевското село Кости са унищожени две стада и няколко животни от малко домашно стопанство. Митев увери, че собствениците ще бъдат обезщетени от държавата в най-кратки срокове. Докато тече оценката на щетите, експертите на БАБХ продължават и проверките, които да установят как точно заразата е попаднала за първи път у нас.

Най-близките огнища до пределите на България се намират в Турция. Д-р Митев отхвърли появилите се информации, че чумата е пренесена от преминали незаконно границата с южната ни съседка мигранти.
 
„Всякакви спекулации от подобно естество са просто местен фолклор. Няма как категорично да се заяви, че това е причината за случите у нас. Начините, по които животните могат да бъдат заразени са много“, каза директорът на БАБХ-Бургас.

Освен от пряк контакт между заразени овце или кози, бактерията, причинител на заболяванто, може да бъде пренесена дори чрез фураж, земеделска техника и прочее. За щастие не е опасна за хората. 
 
Забраната за транспортиране на дребни преживни животни в Бургаско остава в сила. Граничните ни служби са предприели и засилен контрол при пунктовете с Турция. Всички преминаващи превозни средства се подлагат на засилена дезинфекция.