/ netinfo
Радовеста Стюарт от РИМ – Бургас съветва: Избере българското, направете мартениците сами
Радовеста Стюарт в ефира на Дарик
100678
Радовеста Стюарт в ефира на Дарик
  • Радовеста Стюарт в ефира на Дарик
През последните години българите се връщат към традициите. Вълнените мартеници са много харесвани, те напомнят за нашите предци, сподели в ефира на Дарик Югоизток Радовеста Стюарт от Регионален исторически музей-Бургас.

Преди векове, разкрива тя, са слагали мънисто на мартениците, за ни пази от злите сили. Вярвало се, че паричката пък носи късмет. „Металът има свойствата да отблъсква злото. Преди векове е било задължителен елемент в мартеницата. Днес, все по-често избираме минералите. С тях една мартеничка може да се персонализира. Хората често ги свързват със зодиите, но камъните имат най-различни свойства.

Аметистът например спасява от опиянение. Затова една мартеница с аметист може да бъде добър спътник на шофьорите, за да ги задържи концентрирани на пътя. Има много различни свойства които се придават на минералите“, допълни Стюарт.

Българският символ на месец март може да бъде с различни цветове. Пред много години в софийско например мартениците са били чисто червени. В Благоевградско пък вплитали синя нишка. А през последните години за направата им все по-често се използва вълна.

Радовеста Стюарт
netinfo

„Най-добре за нашите мартеници е да съберем вълна от полята. Тя има най-много лековити свойства, защото е събрала силата на природата  в себе си, поне такива са вярванията. А и това би било отличен амулет, който да пази нашите близки през цялата година.


А относно цветовете знаем, че червеното се свързва с женската сила. Белият и червеният конец показват мъжкото и женското начало. Не бива да забравяме, че преди, червения цвят е бил задължителен за всички булки по света“, припомня Радовеста Стюарт.
 

В „Западен” изработиха рекордно дълга мартеница


Тази събота в лектория, посветена на мартениците, етнографите от бургаския музей ще разкрият какви са традициите, свързани с българската мартеница, както и някои повели и забрани, които да омилостивят Баба Марта. Ще се демонстрират и стари техники за направа на мартеници.

Целият разговор с Радовеста Стюарт, чуйте в прикачения файл: