/ netinfo
Университетската болница за активно лечение и завод „Победа“ започнаха съвместна кампания
Нова кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване започва УМБАЛ-Бургас в партньорство с бургаския производител на захарни изделия „Победа“АД. Целта е повишаване ангажираността на обществото и привличане на кръводарители, предвид нарастващите нужди в началото на летния сезон.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център), намиращ се в сградата на Първа поликлиника в Бургас.

Кръвният център на УМБАЛ осигурява кръвните запаси за всички лечебни заведения в Бургаска област. За да бъдат поддържани тези количества, е необходимо да има между 700 и 800 кръводарители всеки месец. Макар че дарителите постоянно се увеличават, желаната бройка още не може да бъде достигната.
 
 Кръводаряване ще се проведе по график в Айтос и Несебър – на 20 март в ДКЦ Айтос, и 29 март – Здравна къща „Несебър“, от 9:00 до 13:00 часа.
 

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст между и 18 и 65 г., който няма здравословни проблеми и хронични заболявания.
 
До края на март, кръводарителите в Бургас ще получават бонбони „Черноморец“, като благодарност и подкрепа за хуманния си жест. Фирма „Победа“ дари на Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ над 1500 кутии.
 


„Благодарим на „Победа“ за дарението", каза изпълнителният директор на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски. И допълни: "Имаме още много работа, за да направим условията на кръводаряване по-комфортни.

Вече е изцяло готова сградата на новия Кръвен център, който се намира от задната страна на болницата. Но са ни необходими средства за обзавеждане, които не можем да отделим  наведнъж“.