Край на водните кошмари в Северна промишлена зона
Край на водните кошмари в Северна промишлена зона / netinfo

След три години наводнения и загуби за частния бизнес, при всеки проливен дъжд в района на СОМАТ, Община Бургас вече взе твърдо решение да се заеме с критичната точка в Северна промишлена зона.
Там ще бъде изграден отводнителен канал. Обявена е обществена поръчка за изграждането му, като е предложено на обединението "Ню прогрес Бургас 2015" да извърши строителните дейности. Прогнозната стойност на поръчката е близо 2 милиона лева. Офертата на фирмата трябва да е готова до 6 април.
Проектът отговаря на най-належащите нужди за предпазване на съществуващата градска среда в кварталите Долно Езерово и Лозово от наводнения и нанасяне на материални щети. Успешната му реализация в най-кратки срокове ще допринесе за намаляване до минимум риска за човешкото здраве и околната среда при обилни дъждове и наводнения. Реализирането на проекта за изграждането на канала е с цел отводняване на района в Северна промишлена зона, къето има над 6 офиси и складове на местни компании.
Проблемът с отводняването на транспортния подлез под ж.п. коловозите е приоритет за община Бургас от 2009 г., когато е възложено изготвяне на инвестиционен проект.
Материалните щети пък принудиха тази година бизнесът да излезе на протест пред надлеза.