Георги Дражев е избран за водач на листата Коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО"
Георги Дражев е избран за водач на листата Коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" / dariknews.bg, архив

Общинският съветник от Движение „Антимафия“ Георги Дражев ще сигнализира премиера Бойко Борисов за концесията на спортна площадка „Васил Левски“ или т.нар. червени кортове до х-л „Приморец“. Според него, договорът между общината и бъдещия стопанин на обекта ще струва на бургазлии внушителната сума от 15 000 000 лева. Пред журналисти Дражев изрази съмненията си относно прозрачността на процедурата и заподозря, че търгът е нагласен за конкретна фирма. Той беше подкрепен от колегата си Георги Манев - общински съветник от Средна европейска класа. Двамата обявиха, че именно опозицията в местния парламент предотвратила опорочаването на търга за кортовете.

„Успяхме да променим концесионни условия. Това е единственото, което можем да направим в интерес на бургазлии“, обяви Дражев. Така, след гласуването от ОбС – Бургас предложение за отдаване на кортовете на концесия по искане на кмета на Бургас Димитър Николов, първоначалният вариант за тежест на търга, а именно 50% да е за обещана инвестиция, е променен. „С това, което постигнахме, основната тежест от 90% вече не е инвестицията, а цената или с други думи - годишната концесионна такса, която ще се плаща на общината“, обясниха съветниците. Според тях, това би позволило на повече от една фирма да участва в концесионния конкурс.

Георги Дражев обяви още, че кандидатът по заложените параметри, трябва да има сертификат ISO 14001, който всъщност се издава на фирми за управление на проекти, свързани с околната среда. Именно това подсказвало порочността на подготвяния търг. Днес стана ясно, че по разчети на местната администрация приходите от концесията на кортовете би била около 380 000 лева, което според Дражев няма как на този етап да е ясно. Според него, изграждането на самия спортен комплекс, което е заложено и в договора, би струвало 750 000 лева, а не 2 млн. лв., както се твърди. Червените кортове така или иначе ще бъдат отдадени на концесия за срок от 32 години. Имало и опция за удължаване на срока по искане на стопанисващата фирма, до 35 години.