Иван Алексиев
Иван Алексиев / Пресцентър
Кметът на Поморие Иван Алексиев написа отворено писмо до Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, в което възразява срещу съдийството на главния рефер Петър Кузев на мача между „Поморие“ и „Ботев“ Гълъбово. Ето целия текст на посланието, без никаква редакторска намеса:

Поморие кандидатства за безплатен градски интернет

„Уважаеми господа, ръководители на българския футбол,

Обръщам се към Вас, за да изразя подкрепата си към Общински футболен клуб „Поморие” и като кмет на общината, и като почитател на клуба.

Изразявам публично тази подкрепа, провокиран от последната среща на ОФК „Поморие” с ПФК „Ботев” /Гълъбово/, проведена на 10.11.2018 г., и след скандалното съдийство на главния съдия Петър Кузев.

Срещата беше от 14 кръг на Втора професионална лига /ВПЛ/, подчертавам – Професионална лига, и въпреки това не беше отсъдена абсолютна дузпа в полза на Поморие, но бяха отсъдени безброй други неадекватни решения срещу поморийския отбор, включително и червен картон за несъществуващо нарушение.

 ОФК „Поморие” е създаден преди 6 години, като един социален проект за развитие на футбола сред подрастващите. Започнахме от нулата. В момента във футболната школа тренират над 200 деца от всички формации и участващи във всички първенства.

Работят над 10 професионални треньори. Всички формации са екипирани и оборудвани изцяло от клуба и тренират напълно безплатно. Представителният отбор започна от Окръжната група и вече четвърта година е участник в първенството на ВПЛ, като игра и бараж за влизане в ППЛ.

Това е в резултат на волята, силното желание за успех, упоритостта и труда на всички от клуба - футболисти, треньори, ръководители. Труд, полаган с години и обезсмислен само в един мач, чрез непрофесионално съдийство в Професионалната лига. Това е недопустимо!     

Амбициите на клуба са отборът да се развива, футболистите да дават най-доброто от себе си във всеки един мач, а единственото ни желание е да сме сигурни в коректното съдийство, за да може резултатът да се реши от двата отбора, които играят, а не от съдийската бригада.

Неведнъж сме били свидетели как се „обръща” съдийската свирка веднага след като клубове с амбиции се заявят като лидери в първенствата. Това, че ОФК „Поморие” не е заявил официално своите амбиции не означава, че не е достоен противник в играта. Но играта трябва  да е честна – с честно, почтено и професионално съдийство.

Втора година представителният отбор на ОФК „Поморие” играе домакинските си мачове навън – в Бургас или Несебър, защото теренът на стадиона в Поморие е с изкуствена трева.

Всъщото време гостуваме на отбори с терен тип „картофена нива” и отчайващи стадиони. Плащаме наеми, извозваме привърженици на отбора, за да може да „домакинстваме” пред наша публика в Бургас или Несебър, и всичко това е защото ние спазваме правилата.

Очакваме това и от съдиите – те също да спазват правилата за честна игра и феърплей. Очакваме тези правила да важат за всички еднакво, независимо от амбициите и финансовите възможности на един или друг клуб.

Въпросът не е дали ОФК „Поморие” ще играе или не във ВПЛ, а какви са целите на БФС. И ако това са слабо и поръчково съдийство за определени отбори, толериране на финансово силните отбори, неотразяване на мачовете в пълния им игрови обем чрез телевизионни излъчвания, за какво тогава изобщо да съществува представителният отбор на ОФК „Поморие”?

На този въпрос отговор може да дадете Вие чрез професионалната си работа като ръководители на българския футбол и получените резултати вследствие на тази Ваша работа.

До тук резултатите показват точно обратното. Няма кръг без скандали относно слабото и непрофесионално съдийство и никаква реакция от страна на Изпълнителния комитет и Съдийската комисия.

Уважаеми господа, ОФК „Поморие” участва честно и коректно в първенството на ВПЛ и желае да бъде оставен да играе без да има намеса на странични фактори".