С камера по света, с мултимедия в БСУ
С камера по света, с мултимедия в БСУ / netinfo
Душата на Япония в хиляди снимки и с акцент в пробационната система от гл. ас. д-р Славка Димитрова
Япония в изложба в БСУ
93561
Япония в изложба в БСУ
  • Япония в изложба в БСУ

гл. ас. д-р Славка Димитрова
netinfo

Активна доброволческа дейност, стабилно цивилизовано общество и лична отговорност на участниците в него, превръщат Япония не само в икономически силна, но и в социално развита държава. Персоналната грижа н всеки един към средата, в която живее е сред причините за най-ниските рецидиви в престъпността по света - едва 4%. "За всеки реабилитиран затворник се грижат доброволци и дори съседи, за да може да се социализира отново", обясни гл.ас. д-р Славка Димитрова, която през изминалите две години е направила изследване на пробационната система там.  Днес в библиотеката на Бургаския свободен университет, тя представи "страната на изгряващото слънце", чрез здрави основи, върху които се гради развитото цивилизовано общество - традиции, култура и иновации. Презентацията беше част от културно международно събитие "С камера по света, с мултимедия в БСУ". То беше свързано с професионален празник на библиотекарите и информационните работници. 
Професионалната работа на д-р Димитрова в Япония е свързана повече с възпитателните институции и затворите, но по време на дългите й практики на Изток, тя успява да натрупа огромна колекция с впечатления и снимки. А през обектива си да покаже, не просто хората, а душата на Япония. "Традициите са изключително добре съхранени. В космополитните градове сред модерни сгради, издигащи се на стотици метри могат да бъдат видени храмове на стотици години, а таксиметровите компании, правят специални отстъпки за хората, облечени по традиционен начин", разказа още д-р Димитрова.  
Чисто професионално тя сравнява местата на настаняване на лишените от свобода в Япония с тези в Норвегия. А това, което отличава японската правна наказателна система от българската е участието на обществеността. Какъв е резултатът от това, чуйте в звуковия файл от гл. ас. д-р Славка Димитрова: