Калояна Живкова и нейният малък мъж Борил
Калояна Живкова и нейният малък мъж Борил
Как се постига баланс между работата като политически PR, общински съветник и най-важното нещо - да си майка
Калояна между Борил и кариерата
101074
Калояна между Борил и кариерата
  • Калояна между Борил и кариерата
"Майчинството е вълшебство. Полежавам на всеки да се случи. Мислех си, че то е нещо хубаво, но е много повече -  несравнимо изживяване. Спрях да мисля изцяло за себе си. Разбрах, че преди него съм била егоист. Сега първата ми мисъл е за детето ми". Това сподели Калояна Живкова в рубриката "ЛаМалена" с Жени Гайтанджиева по Дарик Югоизток. Часове преди старта на форума на ГЕРБ "Жените между кариерата и майчинството", тя  разказа в ефира за трудния баланс между работата и отглеждането на малко дете, но и за удоволствието от различния прочит на живота. 

Общинският съветник от ГЕРБ Калояна Живкова обяви приемен ден


Калояна Живкова е политически ПР на ГЕРБ - Бургас, общински съветник в местния парламент, а от година и пет месеца - майка на синеокия Борил, който успя да пренареди приоритетите в живота й и да разбие много стереотипи

Калояна Живкова


"Преди гледах на жените с деца по различен начин. Давам си сметка, че съм омаловажавала до известна степен това геройство на работещите жени с деца. Не успявам да се справя с всичко, признавам си. Напоследък имам усещането, че правя нещата наполовина. Имам чувството, че не давам нито достатъчно за детето си, нито за работата си. Опитвам се като всяка работеща майка, да съвместявам нещата. Виждам колко е трудно с едно дете. В България няма гъвкаво работно време и това понякога допълнително усложнява нещата. Благодарна съм на колегите ми, които проявяват разбиране. Не знам как се справят майките с повече от едно дете. Аплодисменти от мен за тези супер – майки!". 

Калояна Живкова работела до последно преди раждането на първородния си син. 

Калояна Живкова


Форумите за майки - тема, по която Живкова е била скептична, най-вече, заради експерименталните идеи за лечение в мрежата. Но признава, че има и много смислени предложения и съвети. "Отначало се плашех, особено като виждах предложения за лечение на деца, чрез баене, врачки, билки. Детето е най-голямата отговорност и не бива да се експериментира. И за не обичам антибиотиците, силните лекарства - нормално. Но, когато детето ми е болно, предпочитам да се доверя на истинските специалисти.  

2000 майки се върнали предсрочно в офиса срещу бонус


Пример от семейството

Тя обаче възпитава сина си не според модните книги, а според най-хубавото, което е налучила от своите родители. "Гледам да го възпитавам с търпение и с възможност да изразява себе си, без агресивно да налагам рамки. Забелязах, че колкото повече използвам  думата "не", толкова повече провокирам любопитството му към забранени неща. Прилагам много от отношението, което съм получила от моите родители. Тя бяха строги с мен в ученическите ми години. Казвах си - "аз никога няма да бъда такава майка". Сега си давам сметка, че и това си има плюсове. Мисля, че инстинктивно и аз ще бъда такава майка. Рамки трябва да има, но те бива да бъдат преоткрити от самото дете. Нашата задача е да помогнем в това като родители", споделя младата майка. Цялото интервю с Калояна Живкова можете да чуете в звуковия файл: 

 Среда за спокойно отглеждане

"Държа вкъщи да има чиста среда за детето - без напрежение, гневни емоции и остър тон. И двамата с мъжа ми се стараем да не внасяме при Борил негативните настроения от работния ден. Чета му книжки още от първите месеци, но радко го оставям да гледа телевизия. Най-вече, защото е буквално залепен за екрана. Приказките също се изменят, книжките са светещи, пеещи, имитиращи детски играчки. Целта е да му привлека вниманието и да не допусна да насочи интереса си към мобилните телефони", разказва Калояна.  Денят й започва рано, със събуждането на сина й. Следва хранене, сменяне на памперси, игри. "Мъжът ми помага много. След 9.00 часа започвам работните разговори по телефона. Понякога съм много емоционална. Детето вече започва да ме имитира, когато съм с телефон. Взема в ръка, каквато и да е играчка и започва да обикаля и да говори по нея.  Дори с моята интонация. Виждам се като карикатура в неговия образ".

Съвет към младите жени: 

"Преди време ми беше неприятно, когато ме съветваха да забременявам, да не чакам подходящ момент, да не отлагам заради кариера, а да действам. Сега си давам сметка, че това е точно така. Бих дала на младите жени същия съвет. Правете деца, когато сте по-млади, тогава всичко е по-лесно", казва още Калояна Живкова. Тя отправи покана към всички дами на форума "Жените между кариерата и майчинството" , който ще започне в 17.00 часа днес на Флората.  Според Живкова събеседниците ще бъдат много интересни и гостите няма да слушат лекции, а ще участват в един достъпен формат, в който ще се обхванат темите за връщане на работа след раждане, социални политики, промени в действащото законодателство. Лектори ще бъдат зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, социалният антрополог Харалан Александров, психологът Ирена Соколова.