Полицията и община Мъглиж вече са взели мерки
Излезли на пътното платно крави едва не предизвикаха инцидент с тежки последици в района на сливенското село Градец, съобщава NOVA.

Катастрофа заради крава край кирковско село

Буквално на косъм от катастрофа се разминава Николай Георгиев, чиято работа е свързана с непрестанно пътуване. Само благодарение на щастлива случайност той избегнал сблъсък с излезли на платното животни.

„Връщайки се в поредния ден, след края на работния ден в къщи на пътя ми в тъмнината при село Градец изскочиха две животни в случая бяха две крави, които в последния момент успях да избегна и да не ги, да не се блъсна в тях.

64-годишен шофьор пострада при катастрофа с кон

Почувствах се, в първия момент мислих не толкова за живота си, колкото за автомобила който управлявам, щото наскоро бях претърпял едно ПТП по нелепа случайност, но в последствие, като се замислих можеше да се случи доста по фатално за моето семейство и като цяло последствията да бъдат фатални и съответно с тая безотговорност на абсолютно повечето хора в България виждаме зачестили такива инциденти, които оставят доста семейства с трайни увреждания, даже довеждат и до смърт”, разказа той.

И макар, че има сериозен опит зад волана, признава, че неочакваната среща с животно на пътя, наистина го е изплашила. „Честно казано не се чувствам защитен, понеже тука в последните няколко месеца, гледаме и репортажи и аз самия като преминавам, доста животни има, които са без никакъв контрол, съответно покрай селата, където също се налага да преминаваме има такива стада, които са без надзор и в доста ситуации с повишено внимание минаваме почти навсякъде, а в тъмната част на денонощието, тогава си е наистина опасно”, допълни Георгиев.

А в съседна област, край Казанлъшко, където само през тази година петима млади хора загубиха живота си, заради излезли животни на пътя, постоянно има сигнали за подобни опасни ситуации. 

От полицията вече са предприели мерки за предотвратяване на такива инциденти. "Подновена е маркировката, цялото знаково стопанство беше подновено. Където имаше необходимост мантинелите бяха подновени.

Опасен сблъсък с кон на магистрала „Тракия“ се размина без жертви (ВИДЕО)

Осъществяваме ежедневен контрол на тази отсечка, както с наряди на полицията, така и чрез автомобил за видеозаснемане", обясни Гл. инспектор Димитър Димитров, началник сектор „Охранителна полиция” към РУП-Казанлък.

От общината също са предприели мерки. "Направихме един списък на собствениците на животни. Те не са законни техни собственици, тъй като животните не са регистрирани в съответните ветеринарно-медицински служби и чипирани.

Мотоциклетист пострада тежко след сблъсък с диво прасе

Този списък е предаден на полицейския участък в Мъглиж и на ОД на МВР. От 4 години имаме готовност да регистрираме такива", заяви заместник-кметът на Мъглиж Душо Гавазов.

"Това, което ние усилено правим, е да актуализираме всички маршрути за придвижване на животните, но основната функция трябва да бъде изпълнена от БАБХ", допълни той. По думите му няма как общината да прибира такива животни, защото на практика те са незаконни. Няма как да ги отглежда и продава на търг. 
nova.bg