Пуснаха кадри, заснети непосредствено след жестоката катастрофа в Бургас, при която загинаха двама полицаи. Видеото е на NOVA.

Инцидентът стана рано сутринта в четвъртък при опит да бъде осуетен нелегален трафик на мигранти.

Шофьор на автобус не спира на сигнал със стоп палка от служители на реда. От Малко Търново до Бургас се правят няколко опита да бъде спрян.

Петима арестувани след смъртта на полицаите, преследвали автобус с нелегални мигранти (ОБЗОР)

"Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на "Гранична полиция". Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент", съобщи вътрешният министър в служебното правителство.

В Бургас двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище "Трапезица". При опит на полицейската кола да препречи пътя на шофьора на рейса, той губи контрол и помита патрулката, близката спирка и няколко будки.

След гонката между автобус с мигранти и полицията в Бургас (ГАЛЕРИЯ)

Загинаха 31-годишният Йордан Илиев, старши полицай в сектор "Охранителна полиция” колегата му Атанас Градев на 43 г., командир на отделение в сектор "Охранителна полиция". И двамата загинали полицаи са от Първо районно управление в морския град.


След инцидента задържаха петима души, съобщиха от МВР. Един сирийски гражданин е задържан веднага след инцидента. Още двама негови сънародници са били арестувани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай. По случая са задържани и двама български граждани. По-рано стана ясно, че сред тях е и собственикът на автобуса.

Сред сирийците има такива със статут на хуманитарни бежанци. Те са пребивавали в бежанския център в Харманли.

В памет на загиналите полицаи 26 август е обявен за ден на траур в община Бургас.