/ Община Бургас
Балетна гала на млади изпълнители от 21 държави ще представи в Бургас международната танцова организация Russian MastersBallet. Събитието ще е на 20 август, от 19.00 часа в Културния дом на нефтохимика. Проявата е подкрепена от местната община.

На спектакъла ще бъдат представени вариации от легендарни класически балетни постановки, както и няколко съвременни изпълнения, създадени специално за събитието от хореографа Денис Унтила.

За да наблюдава гала вечерта, в Бургас се очаква да пристигне прима балерината на Мариински театър Мария Кхорева, информираха организаторите на събитието. Те добавиха, че танцова организация Russian MastersBallet е избрала тази година и Бургас за провеждане на интензивно лятно обучение.

Белоградчик е домакин на патриотични концерти в рамките на фестивала „Опера на върховете“

Участниците в летния курс се обучават от преподаватели на световноизвестната балетна Академия “Ваганова” в Санкт Петербург, Русия. За да се включат в летните курсове, младите танцьори полагат изпит, а участието им се счита за престижно и развиващо високо професионално майсторство. В летните курсове на Russian MastersBallet  участват 320 млади балетисти от 35 държави. Те са подбрани измежду над 600 кандидатури от цял свят. Летните училища тази година се проведоха в Санкт Петерсбург, Русия и Аликанте, Испания.

В Бургас участниците са 70 от 21 държави - Белгия, Канада, Чехия, Дания, Франция, Германия, Италия, Япония, Мексико, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Южна Африка, Швейцария, Турция, Украйна, САЩ, България и др.

Russian MastersBallet е международна балетна организация и официален представител на Академия “Ваганова”. Основна дейност на организацията е реализацията на интензивни балетни курсове в различи части на Европа, с участието на  млади професионалисти и признати международни преподаватели.
БТА