Историческо! Цанков ще преплува най-големия български залив

Цанко Цанков става първият плувец, който ще премине акваторията на бургаския залив

Цанко Цанков ще пренапише историята на българското плуване
Цанко Цанков ще пренапише историята на българското плуване / spt-photo.org
Цанко Цанков става първият плувец, който ще премине акваторията на бургаския залив

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив - бургаският. Историческо събитие за родното плуване ще се случи в разгара на лятото.

В официалната статистика на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящия момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито реализиран успешен такъв.


Гледайте на живо топ плувците в олимпийската квалификация Гран При Бургас 2019 (ВИДЕО)

Самото преплуване, ще бъде извършено в съответствие с правилата на Световната плувна Федерация и на Европейската плувна лига. Поради тази причина от FINA има изискване при подобен род състезания да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и разстоянието между тях. И тъй като до този момент е нямало официална информация за точните географски граници на Бургаския залив, от организаторите са изпратили писмо с искане за предоставяне на информация до Агенцията по геодезия, картография и кадастър ( АГКК). След като въпросът е разгледан от експертен съвет, е изпратено официално писмо, в което за първи път в историята се определят точните географски граници на Бургаския залив.

Любопитното е, че тази информация, дори ще влезе в учебниците по география.

В писмото се посочва че, северният край на Бургаския залив е нос Емине. Южният край на Бургаския залив е Маслен Нос. Разстоянието между двете крайни точки е 44 702 метра, което представлява разстоянието по права линия.Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море.


Валентин Люцканов за девети път е абсолютен шампион на България по подводен риболов


Постигнатото време за преодоляването на дистанцията, ще бъде вписано в протокола като първо официално постижение за преплуването на Бургаския залив.
Цанков  записва името си в историята, като печели златен медал в кралската дисциплина 100 м св.стил (52.39) през 2018 г., с което се превръща в най-възрастният притежател на титлата, от основаването на българското състезателно плуване.

Община Бургас е съорганизатор и спонсор на събитието заедно с Национален Спортен Клуб Олимп.
Самото мероприятие ще бъде проведено във формат, при който в последствие и други елитни състезатели да могат да се опитват да подобряват това постижение и постигнатото време.