Цанко Цанков ще пренапише историята на българското плуване
Цанко Цанков ще пренапише историята на българското плуване / spt-photo.org
Цанко Цанков става първият плувец, който ще премине акваторията на бургаския залив

Цанко Цанков става първият плувец, който ще преплува акваторията на най-големия български залив - бургаският. Историческо събитие за родното плуване ще се случи в разгара на лятото.

В официалната статистика на българското състезателно плуване и плуването в открити води, към настоящия момент няма регистриран опит за преплуване на акваторията на Бургаския залив, нито реализиран успешен такъв.


Гледайте на живо топ плувците в олимпийската квалификация Гран При Бургас 2019 (ВИДЕО)

Самото преплуване, ще бъде извършено в съответствие с правилата на Световната плувна Федерация и на Европейската плувна лига. Поради тази причина от FINA има изискване при подобен род състезания да бъдат известни точните географски граници, на обекта, който ще бъде преплуван, както и разстоянието между тях. И тъй като до този момент е нямало официална информация за точните географски граници на Бургаския залив, от организаторите са изпратили писмо с искане за предоставяне на информация до Агенцията по геодезия, картография и кадастър ( АГКК). След като въпросът е разгледан от експертен съвет, е изпратено официално писмо, в което за първи път в историята се определят точните географски граници на Бургаския залив.

Любопитното е, че тази информация, дори ще влезе в учебниците по география.

В писмото се посочва че, северният край на Бургаския залив е нос Емине. Южният край на Бургаския залив е Маслен Нос. Разстоянието между двете крайни точки е 44 702 метра, което представлява разстоянието по права линия.

Това ще бъде и най-дългото преплуване, извършвано някога в акваторията на Черно море.


Валентин Люцканов за девети път е абсолютен шампион на България по подводен риболов


Постигнатото време за преодоляването на дистанцията, ще бъде вписано в протокола като първо официално постижение за преплуването на Бургаския залив.
Цанков  записва името си в историята, като печели златен медал в кралската дисциплина 100 м св.стил (52.39) през 2018 г., с което се превръща в най-възрастният притежател на титлата, от основаването на българското състезателно плуване.

Община Бургас е съорганизатор и спонсор на събитието заедно с Национален Спортен Клуб Олимп.
Самото мероприятие ще бъде проведено във формат, при който в последствие и други елитни състезатели да могат да се опитват да подобряват това постижение и постигнатото време.