/ Sport PR Events Managment
“България се върна на международната карта на водната топка с историческото първо Европейско първенство за юноши U15 в Бургас. Вече имаме изградена нужната инфраструктура.

Бургас домакинства Европейско по водна топка

Повод за гордост е, че Бургас е оценен и на града бе гласувано доверие за домакинството“- Това заяви днес кметът на Бургас на среща с организаторите на Европейско първенство по водна топка за юноши U15, което започва в неделя - 21 юли в басейна на „Парк Арена ОЗК“. Вече разполагаме с прекрасна база за организиране на състезания от най-висок ранг, подчерта Николов.

Състезанието ще продължи до 28 юли. В него сили за европейската титла ще премерят 16 отбора или общо 300 състезатели. „Заедно с треньори, роднини и близки - над 800 души са между 12 и 15 дни в Бургас, което е и възможност да презентираме града си пред цяла Европа.

Бургас става топ дестинация за състезания, плувната база е недостатъчна

Всяка среща ще бъде излъчвана онлайн. Ще ни наблюдава огромна аудитория по целия свят - и в Азия, и в Южна Америка, където искат да следят развитието на водната топка в Европа, където този спорт е много силен.

Подсигурили сме всички технологични изисквания за снимане над вода и под вода, за щастие нашият басейн го позволява. Вярвам, че ще популяризираме и България и нашия прекрасен град с възможностите за организиране на спорт на най-високо ниво.

И в момента олимпийските отбори на четири големи държави са в Бургас и водят подготовка тук заради изградената инфраструктура. И се надяваме, че след това европейско първенство интересът ще се увеличи значително.

Бизнес страната на този форум също е важна, защото това са приходи за нашия град“, подчерта Димитър Николов. И допълни:„Водната топка е може би е спортът с най-много правила - повече от 250, които непрекъснато се подобряват. Спорт, в който България е имала много добри постижения в миналото, но последните години, за съжаление, не сме на мястото, на което заслужаваме да бъдем“.

Започна записването за благотворителния плувен маратон

„В следващите 8 дни ние ще имаме възможност да видим в Бургас бъдещето на световната водна топка. 85% от световните сили във водната топка са в Европа и затова ние ще имаме привилегията да видим бъдещето на нашия спорт“, каза членът на Бюрото на Европейската лига по плувни спортове (LEN) Александър Шостар.

„Това е първият сериозен турнир, който България организира от 15 години. За мен е много важно, че България се завръща в семейството на LEN“, посочи още той. Членът на Бюрото на LEN Александър Шостар връчи специален плакет на Димитър Николов за вложените средства и усилия за организирането на историческото първенство и възраждането на българската водна топка.

А градоначалникът обяви, че ще го постави в музея на „Парк Арена ОЗК“ като символ на началото от редица големи събития. Бе показана и уникална пощенска марка от Европейското първенство по водна топка за мъже в София през 1985 г. с пожелание в близко бъдеще да има и такава за форум от най-висок ранг и в Бургас.

16-те отбора, стигнали до финалите на Европейското първенство до 15 г., са: Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Италия, Унгария, Испания, Гърция, Русия, Словакия, Холандия Румъния, Турция, Грузия, Беларус и България.

Първенството започва на 21 юли (неделя) сутринта. Официалното откриване ще е от 18:30 часа. България играе мачовете си от груповата фаза на 21, 22 и 23 юли, от 19:00 часа съответно срещу Гърция, Турция и Испания.

Входът в „Парк Арена ОЗК“ е свободен.