/ ThinkStock/Getty Images
Скок на грипните заболявания и очаквано още по-мощно настъпление на вируса до края на януари. Такава е в момента епидемиологичната обстановка в страната, отчитат медиците.

Очакваме пик на грипа в средата на януари, предупреждава д-р Ангел Кунчев

130 на 10 000 души е регистрираната заболеваемост от грип през миналата седмица. Това е рязко завишение в сравнение с времето преди това, но все още сме далеч от епидемична обстановка, при която болните трябва да са над 200 на 10 000 души.
 
Лекарите препоръчват при появата на първите симптоми - висока температура, обща отпадналост, болки в мускулите, болните да си останат вкъщи.

В сезона на гриповете и настинките - най-добрите имуностимулатори и как да се пазим

"Човек не бива да започва с безумни лечения и да приема всичко, каквото има в аптеката. Не бива да се използват безконтролно антибиотици", категоричени са лекарите.

Медиците напомнят и на майките, че при висока температура не трябва да се предприемат мерки за незабавното ѝ сваляне, защото тя помага за ликвидирането на вируса.

Д-р Ненков: Не се правете на герои, взимайте си болничен при грип

Към момента у нас върлуват поне сто вида респираторни вируса. Този сезон, отбеляззват специалистите, доминира т.н. пандемичен грип H1. Лекарите предупреждават, че не трябва да се подценява леката кашлица през този сезон, защото тя може да прерасне в бронхопневмония.