археология
археология / netinfo

От 31 май до 3 юни 2018 г. Бургас ще е домакин на 57-та Национална археологическа конференция. В първия ден на конференцията ще бъдат представени резултатите от археологическите проучвания в региона. Тя ще бъде открита на 31 май от 14.00 часа. Археолозите ще обобщят данните от изследванията на праисторическите могили край Каблешково и Бургас, римската колония Деултум, крепостите Акве калиде, Порос и Русокастро, както и светилището в м. "Шилото" и тракийската крепост при с. Извор.

През втория ден от форума ще бъдат изнесени доклади за най-важните в научно отношение праисторически, антични, тракийски и средновековни обекти от територията на България, проучени през 2017 г. Програмата на третия ден от конференцията ще завърши с годишно заседание на Асоциацията на българските археолози.

Мащабното научно събитие се организира от Община Бургас, НАИМ-БАН, РИМ-Бургас, Центърът за подводна археология в Созопол и Исторически музей -Средец. На 31 май ще бъдат раздадени и годишните награди "Златен грифон" на Министерството на културата, които се присъждат за цялостен принос за развитието на археологическата наука и за откритие на 2017 г. Тържественото събитие ще продължи с откриване на атрактивна изложба "Скритите тайни на Черно море". Тя ще представи любопитни артефакти от морската ни история и 3D макети на потънали кораби, открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект Black Sea Map.