Експертите: Фитнесът е подходящ за всяка възраст
Експертите: Фитнесът е подходящ за всяка възраст / Дарикнюз

 

Христо Трошев е собственик на фитнес зала в Бургас. За удобството на свойте клиенти той е осигурил всичко необходимо. Уреди, Спа, Сауна, Гимнастика, Каланетика, Народни танци и боксов ринг. За всичко това отговарят специалисти. Г-н Трошев сподели мнението си с нас за проблемите на обществото ни свързани със затлъстяването и нездравословното хранене. С експерта разговаря стажант-репортерът Петър Ангелов.

 

 

Като собственик на най-голямата зала в Бургас имате лични впечатления върху това дали хората в града спортуват?

Като цяло хората в града спортуват. През последните няколко години общината изграде няколко нови футболни игрища и зали, отвориха се много места за спорт. Що се отнася до фитнеса

, все още има възрастови групи, които трудно привличаме и причината не у хората, а най-вече в нас. Да вземем хората над 50 годишна възраст. На запад залите са пълни с тези хора. Има изградени условия за тях, специални програми.

У нас хората достигнали тази възраст отдавна са забравили що е спорт. Човек точно на тази възраст има огромна нужда да спортува. Тук става въпрос за трениране с тежести и собствено тегло, а не просто разходка в парка. Подобни силови тренировки помагат за запазване на мускулатурата, за здравината на костите, за регулиране на някой от най-важните за здравето хормони, като тестостерон и инсулин, накратко забавя се стареенето. Това разбира се е необратим процес, но има огромно значение за качеството на живот кога ще остарееш — на 50 или на 80 години нали?

Колко са местата за тази възрастова група, където могат да спортуват?

Ако ви попитам къде в Бургас има зала, която да задоволи нуждите на тази възрастова група отговора ви ще е..? Ако ви попитам обаче къде в Бургас има условия за бодибилдинг, ще ми изброите веднага поне 15 места за. Това не е проблем само на Бургас, така е и в другите градове. Рано или късно тези хора ще започнат да влизат в залите. Това навярно ще бъде от решаващо значение за фитнес бизнеса. Тези собственици, които са създали подходящите условия за трениране, не само материална база, но и специализирани програми за работа с подобни клиенти, те ще оцелеят. За другите ще бъде много трудно да вървят напред. Разбира се подобен пример може да се даде и с други възрастови групи.

Бизнесът като цяло започва да се променя, нещо, което отдавна е в ход на запад, така че фитнеса и то визирам силовото трениране с тежести и със собствено тегло ще става все по-достъпно за все по-широк кръг от хората.

Питам ви това, тъй като България е на челните места в Европа по затлъстяване. Как можем да разрешим този проблем и каква е причината за това ?

На кое място е България в тази класация наистина не знам. Едва ли за сега има достатъчно надеждно и достоверно изследване правено у нас за процента на затлъстяване на населението. Но всъщност едва ли има голямо значение на кое място сме. По-важното е, че имаме проблем със затлъстяването и то сериозен, и забележете епидемичен. Ако трябва само в едно изречение да опиша проблема той е: прекалена консумация на прости захари, както и на хидрогенирани мастни киселини.

Защо се е стигнало до тук?

Всичко е от алчност и за пари. Големите концерни в хранителната индустрия през 50-те години на миналия век заместват истинското краве масло с хидрогенирани мазнини. Малко по-късно същите тези господа масово заливат всички храни с високо фруктозен царевичен сироп. Защо? Ами защото и двете се произвеждат от много по-евтини суровини и живота по рафтовете им се увеличава многократно. Това означава, че една храна, вместо да се развали за 5 дена, тя издържа 5 месеца. Многократно нарастват и печалбите на производителите, с което е поставено и началото на епидемичното затлъстяване на населението.

Кой и как е допуснал да се случи това?

В началото на база на не достатъчно достоверни и доста прибързани изследвания, които всъщност са били спонсорирани именно от производителите на храни, е било "доказано", че виждате ли хидрогинираните мазнини са растителни, следователно много по-полезни от животинските....И така се започва всичко, та чак до днес. За да се убедите в думите ми е нужно просто да вземете, която и да е вафла, бисквита, натурален сок и безалкохолна напитка и да прочетете етикета....макар и на доста от тях най-вредните съставки са доста добре маскирани или неясно не точно описани.

Как да се справим с това ли?

Най-добрият метод за борба със затлъстяването е информираността на хората при избора на храна! Вижте проблема е наистина сериозен и знаете ли защо? Защото хроничното затлъстяване е вече масово явление при децата и то в много ранна възраст. За това аз смятам, че незабавно трябва да се започне работа в училищата. Първо всеки един директор на училище трябва да отдели време и да се информира той самият за опасността от консумацията на подобни храни. След което да забрани в района на всички училища (не само вътре, а и около) да се продават пакетирани закуски с незнаен произход и съдържание на транс-мастни киселини, както и на всякакви безалкохолни напитки със завишено съдържание на високо фруктозен царевичен сироп.

Знаете ли, само преди месец в класа на сина ми, който е в първи клас са влезли някакви хора и са раздали на целия клас КРОАСАНИ подарък. Когато отидох при директорката и я попитах дали знае и защо се е допуснало да се случи това, тя нямаше идея за какво и говоря. Много е важно това да се разбира от родителите. Получава се така, че децата ни по-цял ден ядат само подобни храни и те всъщност не знаят вида и вкуса на истинската храна. На тази възраст, особено по-малките, приемат тази храна за нормална и "истинска" и привикват към нея без дори да знаят, че съществува и друга. И тук разбира се е ролята на семейството, обръщам особено внимание на бабите и дядовците! Бъдете информирани и знайте каква храна яде детето ви. Храната, която вие сте яли преди 30-40 години няма нищо общо с днешната!

Вие като шеф, какво правите, за да привлечете младите и хората над определена възраст, които водят застоял начин на живот?

Първо опитваме да създадем условия, в които те да се чувстват добре. Условия близки до тяхната семейна среда. Второ предлагаме карти "пробен период". Това безплатни или карти на много ниска цена и целта им е да накарат бъдещият клиент да изпробва залата, преди да си закупи карта. В този период се стараем да премахнем всички бариери, които евентуално може да имам между клиента и нас фитнес клуба. Опитваме се да разберем какви са точно проблемите и целите на трениращият, след което се залавяме за работа да се справим с тях. Ако сме се справили добре, което обикновено се случва, клиента остава при нас ако не просто се разделяме. Но първо винаги му даваме шанс да се запознае с нас и нашата работа.

Нека преминем и към вашия ресор на работа. В последните години бодибилдинга набира голяма популярност в страната ни. Какво бихте казали на всички, който сега започват или искат да започнат?

Изключително съм ви благодарен за този въпрос и се надявам, след като отговоря на него нещата да са много по ясни. Само да уточня нещо: моят ресор е управление на фитнес зали и силово трениране, а не бодибилдинг. Всъщност една от причините този въпроса да ме зарадва толкова много е, че той ме върна далеч към 1986-7 година, когато наистина бодибилдинга набираше популярност и в града ни се проведоха едни от първите турнири. За щастие (не много голямо, защото днес сме доста по-стари) вече сме 2011 година и с бодибилдинга се случва точно обратното. Фитнес индустрията направи голям завой преди 10-на години на запад и това започва да се усеща вече и при нас. Моите огромни уважения към всички билдъри, но бодибилдинга трудно може да се нарече спорт, той е просто начин на живот.

Хората все още свързват и си мислят, че всичко, което се случва по залите е бодибилдинг. Това не е случайно и причината отново е в нас собствениците на фитнес зали. 99% от залите са билдърски - факт. Така е било през последните 20 години и продължава да се случва същото. Хората разбира се са прави да свързват всичко що е фитнес с бодибилдинга. Ако обаче вие сте ММА боец, лекоатлет, баскетболист, футболист, волейболист и др. и има нужда от силова подготовка с бодибилдинг ли ще се подготвяте? Подобно трениране няма как да ти помогне да скочиш по-нависоко или да станеш по-бърз или нещо се бъркам. А ако сте адвокат на 50, който от 30 години нищо не е спортувал, дали бодибилдинга ще е най-добрата тренировка за вас? Не разбира се, и простата причина за това е, че не искате да ставате билдър, нали?

Така че е крайно време да започне да се прави ясна разлика между бодиблиднга и другите видове трениране като; силово — кондиционно, функционално, както и така модерният на напоследък Кросфит.

Kaкво е мнението ви за допинга в този спорт?

Що се отнася до бодибилдинга анаболните стероиди от години са запазена негова марка. Нищо ново, нищо интересно. Ако искаш да бъдеш голям, взимаш стероиди. Ако си достатъчно разумен и ги използваш с мярка може и да ти се размине. Ако пък ли не, няма гаранция, че ще оцелееш. Не смятам, че нормалните трениращи има нужда от тях, особено тийнейджъри и по-млади момчета.

Какви трябва да са взетите мерки?

Черният пазар на стероди винаги ще съществува, както и този с наркотиците. Въпросът е, че може би трябва да е по-трудно достъпен за хората, а не както е сега. Това мисля, че може да го направи единствено и само държавата, друг просто няма ресурса да се справи с това. Вашият фитнес център предлага и хранителни добавки - до колко могат да бъдат полезни и до колко вредни ? Има огромна разлика между хранителните добавки и стероидите и хората трябва да бъдат напълно наясно с това. Хранителна добавка са Омега 3 мастните киселини, зеленият чай, витамини, аминокиселини и др. няма как те да ти навредят. Но веднага искам да добавя, че ако човек се храни пълноценно не е нужно да взима почти никакви добавки.

"Нацепена батка", "битка" са само част от жаргонните думи, които се чуват за ходещите на фитнес. Не отключва ли това някаква агресия в българина?

Това за нещастие са запазени бургаски лафове, които мисля всеки знае кой измисли и наложи. Но аз имам добри новини за вас; до няколко години всичко това ще бъде забравено, сигурен съм в това. Бургас вече пое в правила посока и мисля, че няма да има повече връщане на зад във всяко едно отношение.