щъркел
щъркел / ©freeimages
„Аз съм спасявал щъркел като дете, аз съм ги обичал. Но с годините научих, че това е най-страшния хищник. Те унищожават цялата популация, която гнезди на земята, включително и малките бозайници. Те са много сериозен хищник“- Тези познания за необятния свят на дивата природа демонстрира днес от трибуната на общинския съвет зам. -председателят на местния парламент Георги Дражев.
 
Иначе, икономист по образование, бивш водещ на телевизионно предаване, с изявена гражданска позиция из почти целия спектър на урбанизирания живот, Дражев даде да се разбере, че поназнайва и от орнитология. И пред колегите си скромно отбеляза: „Просто ви го казвам, защото не сте много добре информирани...“.
 
Краткият му урок по природознание, предизвика ироничните коментари на съветниците, които започнаха шеговити помятания, че сравнявал щъркелите с... дракони. За секунди залата се оживи от интерпретации на преживяванията на Дражев с пернатите, едни от други по-комични. „Чух, че ви е нападнал щъркел“, „Бил е свиреп… да не е било динозавър“, подвикваха съветниците от място.
 

Съветници искат общината да прави гнезда


Днес в общинския съвет - там където се коват местните закони, най-ожесточен дебат предизвика докладната на съветниците от ГЕРБ за… монтиране на десет метални гнезда за бели щъркели  в града. Предложението, внесено от Тодор Колев, Стефан Колев, Калояна Живкова и председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и храни д-р Георги Митев, развесели репортерите, но пък скара местните парламентаристи.
 
Първият залп даде Живко Табаков от Движение България на гражданите. „На фона на проблемите в града, презастрояването, здравеопазването и миграцията на младите хора, ние трябва да се занимаваме с щъркелови гнезда...? Забележете! Признавам си с риск да обидя някого, но от колегите от ГЕРБ са излизали докладни, които са повече от смешни - администрацията да пие кафето си във вафлени чашки, да се монтират пояси на Морска гара, ако някой се хвърли… аз не съм видял такива хора, пък и не е наша работа. Да си призная обаче като днешната докладна записка не съм очаквал”, коментира Табаков и си зададе въпрос: „… не знам дали този гениален труд са го съчинили всички колеги от ГЕРБ на куп или някой гений е подвел всички“. И в знак на протест си тръгна демонстративно.
 
Табаков все още не беше затворил вратата след себе си, когато Георги Манев от СЕК обяви на всеослушание подозренията си, че колегата му от ДБГ излязал нарочно, „за да се снима с цветята за Деня на Тракия“.
 
Темата за гнезденето на щъркелите прескочи флората и фауната и се озова в интимния свят на част от градските управници. „С две ръце подкрепям докладната Тя не случайно е подписана от трима съветници, които се сдобиха с рожби в този мандат. Това не е просто докладна, а символ“, разкри Стефан Колев от ГЕРБ.
 
Дарик-Бургас публикува най-удивителните изказвания от дебатите по докладната:
 
-  Няма нещо срамно в тези докладна- за Виа Понтика и всички тези птици, които минават през града, трябва да направим нещо. /Тодор Колев-ГЕРБ/

- Ние не можем да сме безучастни към птиците в Бургас. Бургас е заграден с езера, в които живеят огромен брой птици. Така че напълно подкрепям докладната на колегите /Димитър Людиев-ГЕРБ/.
 
- Докладната я подкрепих, защото в 50-годишния си живот имах много сериозно изживяване с огромен брой щъркели. Беше впечатляващо, че отлитайки за топлите страни, нощуваха на моя покрив. Да гледам как прелитат тези огромни птици наистина… вълнението ми беше сериозно. /Стефан Колев-ГЕРБ/
 

В крайна сметка с 34 гласа „за“ докладната беше приета. Крайният срок за изпълнението ѝ е 8 април т.г. Едва след приключване на гласуването, думата взе Георги Дракалиев от ВМРО: „Тъй като системата не ми даваше възможност да взема думата се изказвам сега за докладната. Добре е, че я приехме, тъй като ако се бяхме забавили, можехме да изпуснем периода за гнездене на белия щъркел.”