Дора Чинева е оттеглила оставката си
Дора Чинева е оттеглила оставката си / netinfo

 

Бившият председател на Бургаския апелативен съд Дора Чинева си е оттеглила молбата за напускане на съдебната система–съобщава списание „Правен свят”. В четвъртък на редовното си заседание Висшият съдебен съвет (ВСС) ще решава за писмото й за оттегляне на оставката.

На 29 октомври ВСС обсъди за първи път казуса "Чинева". Тя беше подала молба за пенсиониране. Така щеше да вземе 20 брутни заплати обезщетение, каквито са изискванията на съдебния закон.

Причината за нейното напускане е връзката й с Красимир Георгиев-Красьо. Тя бе една от уличените в нерегламентирани контакти, заради което срещу нея има образувано дисциплинарно производство. ВСС призова всички магистрати от списъка на "черничкия бизнесмен" да подадат оставки.

Но на 29 октомври правосъдният министър Маргарита Попова попита членовете на съвета дали ще позволят тя да получи парите или ще вземат мерки. Чуха се различни мнения – че трябва веднага да уважат молбата й, че по закон има едномесечно предизвестие и т.н. В крайна сметка ВСС освободи Чинева от ръководния пост, но отложи гласуването на оставката й като магистрат за един месец.

Изданието допълва,  че във ВСС вече е внесена подписка в подкрепа на бившия председател на Бургаския апелативен съд. Информацията  е била  потвърдена от съвета. Документът е подписан от десетки съдии и адвокати от Бургаския район. В писмото те твърдят, че Чинева е много добър професионалист и честен човек и съдебната система не трябва да се разделя с нея.

Дора Чинева днес не беше на работа в АС. От канцеларията на съда заявиха, че е в отпуск. Мобилният й телефон беше изключен.