/ pravoslavie.bg

Днес Българската православна църква отбелязва Петдесетница. Празникът се нарича така, защото това събитие е станало в деня на старозаветния едноименен празник. Той бил тържествен и радостен, в Иерусалим се стичало голямо множество народ, за да принесат с благодарност към Бога установената от закона жертва.

Апостолите заедно със Света Богородица били събрани в Сионската горница, където пребивавали в постоянна молитва след Възнесението на Иисус Христос. Около третия час по еврейско време от небето се чул силен шум и слязъл Светият Дух във формата на огнени езици.

Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици. Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра.

Петдесетница се смята за рожден ден на Христовата църква. Утрешният понеделник след Петдесетница е празникът на Свети Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез който ни се дарява всяка мъдрост и който е източникът на живота.