Димитър Пейчев се срещна със земеделски производители
Димитър Пейчев се срещна със земеделски производители / netinfo
„Такива нарушения, каквито са констатирани в програма САПАРД са станали и в други държави, членки на Европейския съюз. При някои дори нарушенията са били четири пъти и половина по – големи”, заяви в Бургас зам.-министърът на земеделието и храните Димитър Пейчев. Той присъства на среща със земеделски производители организирана от общинската структура на НДСВ.

Според него е изключително важно как се усвояват европейските средства. Това трябва да става прозрачно, да се спазват европейските директиви и българските закони, и тези пари да стигнат до производителите. Нарушенията трябва да бъдат наказани безкомпромисно, заяви Пейчев.

Зам.-министърът представи „Програмата за развитието на селските райони 2007 – 2013” , която е дванайсет пъти по - голяма от програма САПАРД. Вече има 8 работещи мерки, по които се набират проекти и могат да се правят разходи. Има мерки по програмата, които касаят българските общини и те ще стартират от 1 октомври. Като бенефициенти могат да участват и представители на бизнеса.

Дава се приоритет на младите земеделски производители. Има подадени вече 1010 проекта, като всеки един от тях може да кандидатства за по 25 хил. евро, които ще получат в рамките на 5 години. На тях им се помага и с изготвянето на бизнес план, който им се предоставя безвъзмезно.