Васильовден
Васильовден / пресцентър
Честита Нова година на всички вас, читателите на dariknews.bg, секция „Бургас“. Нашият екип ви желае здраве, любов и всички останали производни на тези две най-важни неща в живота!

На първи януари църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики. Празникът припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

На този ден имен ден празнуват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa. Василий, наречен Велики още приживе, бил надарен и с пророческа сила, която му позволила да предвиди деня на своята смърт.

Свети Василий Велики е голям християнски мислител, философ и писател. Той на дело реализира идеята на Христовия закон на любовта и прошката като полага основите на благотворителната християнска дейност.

Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата.

Днес трапезата трябва да е блажна. Сред задължителните блюда са свинска пача, петел или пуйка, баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошаф. Тя задължително се прекадява с тамян.