Продуктът вече се произвежда и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа
Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Как денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използва устройство, с помощта на термохромен индикатор беше презентирано за първи път в университета в Бургас.

БГНЕС

Иновативният и уникален продукт вече е вписан в българското патентно ведомство и е резултат на упорита, отговорна научна работа в условията на публично-частно партньорство.

Дават 5 млн. лева в подкрепа на млади учени и докторанти

Ректорът на висшето заведение проф. Магдалена Миткова представи екипа химици и доктори разработили изделието. Сред тях са зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова.

БГНЕС

От презентацията на доц. Желева стана ясно, че индикаторът е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му.

Продуктът вече се произвежда от „УНИХимКо Терм ООД“ и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа. С качествата на продукта първи се запознаха кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на морската община, РЗИ, големите болнични заведения и други институции и организации на територията на областта.

Термохромният индикатор е уникален и иновативен, поради следните качества:

- напълно безвредния си състав
- бърз начин да се регистрира в реално време повишаването на телесната температура на човек
- действа продължително време като апликация върху човешката кожа
- след използване не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък
- бързо визуално отчитане в проследяване промяната на телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент - минута или час
- възможност да се използва ежедневно и/или постоянно
- това е улеснение да се открие общо или локално инфекциозно или друг вид възпаление в човешкия организъм и своевременно да се вземат мерки за лечение


Как измерваме телесната температура:

Използваните до момента живачни, спиртни и електронни термометри бяха единствената възможност за измерване на телесната температура.

Чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромния индикатор незабавно и в реално време може да бъде отчетена телесната температура. Невероятното предимство на този продукт е, че в момента, в който температурата започне да се повишава, посредством цветова промяна на нанесената апликация, с точност от 0,1°С, може да се регистрира температурната стойност още преди организмът да реагира чрез други симптоми.

Термохромният индикатор позволява да се проследява температурата след еднократното му нанасяне в продължение до 48 часа. Това зависи от правилното изпълнение на инструкциите.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа. 
БГНЕС