депутати
депутати / netinfo

Да се запази Югоизточен регион във формата, който е в момента. Около това се обединиха бургаските депутати от всички парламентарнопредставени политически сили на специална срещата в Народното събрание с министър Николай Нанков по повод новото статистическо деление на страната. Тя бе инициирана от народните представители от ПП ГЕРБ и кмета на Бургас Димитър Николов.

„Сега действащата структура на Югоизточен регион се е доказала във времето, представя се изключително добре по отношение на икономическите параметри и при представянето с проекти на регионален принцип“ – подчерта бургаският депутат Ивелина Василева, която е сред водещите фигури по европейските въпроси и контрола на фондовете в Парламента.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи вариантите за ново статистическо деление пред депутати от всички парламентарнопредставени формации и кмета на Бургас Димитър Николов. Обсъжданото статистическо деление на страната е по изискване на Евростат и няма нищо общо с административното деление по области и общини.

Всички присъстващи на срещата са изразили пълното си съгласие, както и това на представителите на местните власти и гражданите, да не се пристъпва към промяна на сегашния Югоизточен регион, съобщи Ивелина Василева. Според нея е необходимо да се изясни дали новото деление ще се адаптира към новите регламенти на Европейския съюз, тъй като предстои внасяне на предложението на Европейската комисия за бъдещата финансова рамка за следващия програмен период след 2020 г.

Според министър Нанков аргументите на народните представители са били изключително обективни. Исторически наследените връзки в териториалните структури от съществуващия в момента Югоизточен регион – Стара Загора, Ямбол и Сливен с Бургас, са изключително силни. С тях трябва да се съобразят и обществените обсъждания за бъдещото регионално деление.