/ iStock/Getty Images
Бургаският районен съд остави в ареста украинката Алла Гарбат. Тя е обвинена в превозването на 9 нелегални мигранти от Сирия. От юни тази година Алла Гарбат е в страната ни със статут на временна закрила, тъй като е бежанец. В края на август тя е задържана в района на Трън и впоследствие осъдена за същото престъпление. В момента има условна присъда от 10 месеца затвор с отложен изпитателен срок за 3 години, съобщи БНР

45-годишната Алла Гарбат е превозвала мигрантите в кола под наем по пътя от Созопол към Бургас, когато в задържана е района на бул. "Тодор Александров". Това се случва само 13 дни след като е влязла в сила присъдата ѝ за предишното престъпление.

Целта на мигрантите е била да преминат през Сърбия, след което да стигнат до Германия. Това са посочили те по време на разпитите им. Според прокуратура, ако не остане в ареста, украинката може да се укрие или да извърши друго престъпление. За краткия период, в който тя пребивава в страната ни, тя е напускала България многократно. 

"В случай, че Районен съд - Бургас признае обвиняемата за виновна по така повдигнатото ѝ обвинение и съответно ѝ наложи наказание "лишаване от свобода", тя ще трябва да изтърпи както наказанието, което ѝ е наложено по предходната присъда, така и новото, което ѝ е наложено.

Не са събрани доказателства за съпричастността на други лица за извършване на престъплението, за което ѝ е повдигнато обвинение от Районна прокуратура - Бургас. В случай, че такива бъдат събрани, то ще се пристъпи към повдигането и на нови обвинения. Тя е трябвало да ги остави в София, от там е трябвало да ги вземе друг транспорт, като крайната цел на чуждите граждани е била Западна Европа. Всеки един от тях е следвало да заплати по 4 500 евро. Тя има множество регистрирани влизания на територията на Република България, които са от 2 март до настоящия момент", обясни  прокурор Зорница Щърбева.

Адвокатът на украинката Стоян Петров, поиска да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение "домашен арест".

Хванаха сирийци в колата на украинка в Бургас

Към момента тя е безработна, живее под наем в бургаския квартал "Сарафово" и е предплатила наема си за 3 месеца, регистрирана е и в Бюрото по Миграция, уточни той. По време на заседанието Алла обясни, че е извършила за втори път престъплението, тъй като е била изнудвана за пари.

"Каза, че е била изнудвана от някои хора за предходното осъждане. Явно ако наистина някой не си е изпълнил договора и са взели пари, тя трябва да си плати. Доколкото разбрах сама живее", допълни нейният адвокат.

Пред Бургаския районен съд Алла каза, че се извинява за стореното.

"Не съм убила никой, не съм крала. Не знаех, че е незаконно да ги превозвам, мислех, че са бежанци. Моля да ме извините“, каза тя.

В момента цялото семейство на Алла – майка ѝ, съпругът и 20-годишния ѝ син са в Украйна.

За подобно престъпление се предвижда затвор от 1 до 6 години и глоба от 5000 лв. до 20 000 лв.  
БНР