Община Бургас ще предостави сумата от 25 000 лева на Община Царево за справяне с щетите след бедствието в началото на септември.

Предложението на председателя на Общински съвет-Бургас проф. Севдалина Турманова и група общински съветници беше прието без дебати по време на днешното редовно заседание на местния парламент.

След бедствието в Царево: Близките на загиналите ще получат помощ в размер на 15 000 лв.

Средствата се отпускат от бюджета на Община Бургас за 2023 година по перо дейности и мерки за неотложна помощ. "Община Бургас не може да бъде безучастна към сполетялата местното население трагедия и е необходимо да се включи с финансова помощ за възстановяване на щетите от наводнението.

Безспорно отпускането на финансовата помощ ще помогне да се осигури живота и здравето на пострадалите граждани и е в защита на особено важни обществени интереси, което обуславя допускането на предварително изпълнение на настоящото решение", се посочва в гласуваната положително докладна за отпускане на помощта.

Припомняме, че в нощта на 5 септември тази година в Община Царево паднаха значителни количества валежи, които причиниха материални щети по обществената инфраструктура. Бедствието засегна и много частни имоти в няколко населени места на територията на общината.

Кметът на Царево инж. Георги Лапчев обяви, че между 25 и 30 млн. лева вероятно е щетата, която природата е нанесла на територията на общината след обилните валежи.

На 10 септември от Министерството на туризма съобщиха, че във връзка с водното бедствие на Южното Черноморие държавата е в готовност да помогне и за целта са предвидени 30 млн. лв. от Фонда за бедствия и аварии. 
Станимир Димитров, БТА