Необичайно за 2 август, когато честваме Илинден по стар стил, морето в Бургас посреща туристите със зелен флаг.

Поверието гласи, че днес морето се обръща и взема жертви. Спасителите обаче казват, че през последните две години сезоните се променят и първото мъртво вълнение е още през юни. Появява се и през септември.

Спасиха трима давещи се в морето в Несебър (ВИДЕО)

„За разлика от преди обаче, когато мъртвото вълнение е продължавало 7-8 дни, сега на третия ден морето е вече „тава”, коментира пред БГНЕС старши спасителят на бургаския плаж Петър Русев.

Концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров призова туристите да бъдат внимателни независимо какъв цвят е предупредителният флаг.

БГНЕС

„Ще посъветвам туристите още като отидат на плаж първо да разговарят със спасителите, за да се информират какво е морето. Морето е един жив организъм и се променя много динамично, затова плажуващите трябва да бъдат внимателни. Спасителите не са техни врагове, а техни приятели”, заяви Николай Димитров.

На неговия плаж всяка сутрин се извършва инструктаж и тренировка на спасителите преди да започне работния ден. Сега те се подготвят за националното състезание на спасителите, което ще се проведе през месец септември.

Недостигът на спасители по морето тук е компенсирано със студенти. Самият концесионер е подновил книжката си за спасител, за да помага, когато е нужно.
БГНЕС