Бургас е рекордьор по санкции по „Регионално развитие”
Бургас е рекордьор по санкции по „Регионално развитие” / Дарик Бургас

Бургас е рекордьор по санкции, наложени от Европейската комисия по Оперативна програма „Регионално развитие”, стана ясно след като ЕК обяви, че временно прекъсна плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие”, в тази й част, свързана с градското развитие и развитието на туризма. Общата стойност на глобите за нашия град е около 760 000 лева.

Най-сериозното наказание е от 416 000 лева, заради завишени изисквания за оборот през последните три години, в размер на трикратната прогнозна стойност на поръчката по договора за ремонт на централната градска част. Според Европейската комисия, търгът за ремонт на улиците бил неоснователно разделен на няколко по-малки поръчки. И глобата за това е 4500 лева.

Освен нарушенията по обществени поръчки в Бургас, такива са установени и в Асеновград, и Университета за архитектура, строителство и геодезия, както и при поръчката за купуване на противопожарни автомобили от Министерството на вътрешните работи. До приключването на проверките временно се замразяват плащанията на около 90 000 000 евро за България.