„Ние партийно въздействие върху него не можем да окажем, единствено можем да го призовем”, каза председателят на БСП в Бургас Живко Господинов.
„Ние партийно въздействие върху него не можем да окажем, единствено можем да го призовем”, каза председателят на БСП в Бургас Живко Господинов. / netinfo
„Настояваме Бенчо Бенчев да се оттегли от поста зам.- председател на местния парламент и да подаде оставка като общински съветник”. С тази декларация излезе току-що изпълнителното бюро на БСП в Бургас. Днес, по настояване на лидера на левицата Корнелия Нинова, в централата на партията на ул. „Фердинандова” в Бургас, бе свикано спешно съвещание на червените.
„Изпълнителното бюро категорично се разграничава от действията на общинския съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев”, се казва в декларацията. Тя бе подкрепена от осем от членовете на Изпълнителното бюро. Останалите трима не присъстваха на заседанието и не са били открити по телефона.
 

Изпълнително бюро на БСП Бургас
netinfo

„Ние партийно въздействие върху него не можем да окажем, единствено можем да го призовем”, каза председателят на БСП в Бургас Живко Господинов. Припомняме, че Бенчев е от гражданската квота на партията. 
„Както знаете, има 24-часа задържане и има презумпция за невинност. Но изнесените факти ни дават основание да вземем това политическо решение”, допълни Господинов.
 
В случай, че Бенчев откаже да се оттегли от общинския съвет, той ще остане като независим. Това пък от своя страна, ще предизвика разпад в групата на червените. "Считаме, че това е по-добрия вариант до момента. И колегите са съгласни с мен", каза Господинов.

Както Дарик-Бургас по-рано съобщи, Бенчев беше задържан заедно с бившия депутат Несрин Узун и още петима души в хотел "Рамада" на площад "Таксим" в Истанбул. В стая, наета именно от Бенчо, спял и обявения за издирване Димитър Желязков-Очите. Той не бил регистриран като гост на хотела.  Бенчев, Узун и петимата им спътници бяха предадени от Турция на българските власти. В момента те са с 24-часово полицейско задържане и се разпитват в Областната дирекция на МВР-Бургас.

Бенчо Бенчев е сред съдружниците в охранителната фирма, която Димитър Желязков консултира.