Преди три години Бойко Цветанов беше аплодиран дълго и помолен да повтори на бис "Несун Дорма"
Преди три години Бойко Цветанов беше аплодиран дълго и помолен да повтори на бис "Несун Дорма" / Държавна опера Бургас
Световният тенор пак в Бургас след триумфа преди три години
Световноизвестният тенор Бойко Цветанов отново ще изпълни ролята на персийския принц Калаф в операта „Турандот“ на Джакомо Пучини утре от 20,30 часа на Летния театър в Бургас. Постановката е известна не само на бургаската публика, а и на любителите на оперното изкуство в България с един изключителен за страната прецедент – спирането на оперен спектакъл с аплодисменти от публиката и бис по време на самото представление.

Случилото се на 31 юли 2014-та година на Летния театър в Бургас е било предизвикано от Цветанов с изключително въздействащото му изпълнение на една от най-известните оперни арии – „Nessun Dorma“ („Никой не спи“). Песента на Калаф е най-известната любовна ария. През годините е била изпълнявана от велики оперни гласове – Енрико Карузо и Лучано Павароти са само двама от знаменитите тенори, чието изпълнение е добило световна популярност.

Спирането на представление и повторно изпълнение на ария в самото действие до момента е известно само в италианските оперни театри.

Бойко Цветанов е един от най-великите български тенори за всички времена и един от световните топтенори. Любимият ученик на Борис Христов е бил наричан от просълзения си маестро „Сине мой, дон Карлос на моите мечти!“ Тази година спектакълътще повтори напълно постановката от преди три години – същият състав, същата режисура, същата сценография, хореография, костюми.

Принцеса Турандот ще бъде изпълнена от Габриела Георгиева – още едно голямо име на българската оперна сцена. Лиу отново ще бъде Мария Цветкова, Тимур – Делян Славов. Партиите на Пинг, Панг и Понг ще изпълнят Емил Угринов, Момчил Караиванов и Любомир Тодоров, като единствено Тодоров е нов за постановката. Ролята на Алтум отново ще изпълни Бранимир Недков. Диригент е маестро Григор Паликаров.

Обещаващото съвпадение дава надежди за повторение на прецедента от 2014 година, коментират оперни почитатели.