Изплувалият на брега на Поморие боеприпас в четвъртък е безопасен. Това е празен стартови двигател от противъздушна ракета, съобщи пред журналисти контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили (ВМС), предаде БГНЕС.

"Това изделие изглежда като празен цилиндър с диаметър 15 см., дълъг около 20 см., изхвърлен е на брега на морето. До този момент сме открили два такива и няколко различни модификации на подобни стартови двигатели, но пак казвам, те не са опасни. В резултат на военните действия има много такива, подчертавам, безопасни предмети, които плават в морето и ние ги премахваме, за да не се притесняват мореплавателите", обясни още контраадмирал Михайлов, който наблюдава международното учение "Бриз" 2022 - първото мащабно учение в Черно море след войната в Украйна.

"Досега сме реагирали на над 30 сигнала, за щастие само един от тях беше истински. Това не намалява опасността от мини в Черно море, тъй като такива са използвани и при лошо време и има опасност някои от тях да се скъсат от помпената верига, но не бих казал, че представляват опасност за хората, които плажуват на брега или са решили да прекарат почивката си край морето", успокой командирът на ВМС.

По думите на контраадмирал Кирил Михайлов до този момент са унищожени общо 5 мини, последната е била унищожена на 30 юни

Боеприпасът бе открит от туристи на плажа между Ахелой и Поморие. Те веднага сигнализирали на тел. 112. 
БГНЕС, Burgasinfo.com