/ Община Бургас
Автоматизират управлението на светофарите в Бургас, съобщиха от Общината.

Във връзка с изпълнението на проект "Интегриран модел за управление на градската мобилност - Етап 1", с който ще бъде въведена интелигентна система за управление на светофарите, предстои подмяна на контролерите на следните кръстовища в Бургас:

* на 6 август - събота, от 09.00 до 15.00 часа - бул. „Сан Стефано“ и ул. „ Хр. Ботев“
* на 7 август - неделя, от 09.00 до 16.00 часа - бул. „Сан Стефано“ и бул. „Ст. Стамболов“
* на 8 август - понеделник, от 09.00 до 15.00 часа - бул. „Сан Стефано“ и ул. „Александровска“
* на 14 август - неделя, от 09.00 до 16.00 часа - бул. „Ст. Стамболов“ и ул. „Струга“


В посочените периоди ще бъде изключено захранването на светофарните уредби, като това ще затрудни преминаването през кръстовищата на участниците в пътното движение.

Ремонт затваря за движение част от улица в Бургас

Общината е избрала дни и часови диапазони, в които трафикът не е максимално натоварен. Тя разчита и на винаги компетентното съдействие на полицията, като е предвидена намеса на регулировчици, където се налага.
 
За проекта:
 
Общината прилага интелигентни модели за решаване на предизвикателствата, свързани с оптимизиране на маршрутната мрежа на обществения транспорт.

Сред тях са подмяна на автобусния парк с електрически автобуси, подобряване на контрола и управлението на автомобилния трафик в града, а крайната цел е оптимизиране и пренасочване на транспортните потоци.

В процес на изграждане е интегрирана система за управление на трафика, включително автоматизирано управление на кръстовища, трафик детекция и видеонаблюдение на ключови места.

Във връзка с въвеждане на централизирано управление на трафика в града, до края на 2022 г. се предвижда интервенция на общо 22 светофарно регулирани кръстовища, както и изграждане на 15 стратегически локации за събиране на трафик информация.