/ netinfo

Пешеходната пасарелка при кръстовището за село Атия и Военноморска база-Бургас ще бъде монтирана до края на месеца. Прогнозата направи при оглед на място шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов.

Внимание, внимание! Пътят за Созопол ще бъде затворен за три нощи, заради строежа на пасарелката на Атия!

Съоръжението ще бъде без аналог по своите размери в страната.
Конструкцията, която се подготвя за монтаж, е метална с височина 6 метра, по искане на военнослужещите в близост. "Вдигането" й ще отнеме не повече от ден или два, смята Глосов.

Обещано: Пасарелката на Атия готова до лятото

„Освен тази пасарелка се предвиждат и ограничителни системи или мантинели на цялото кръстовище, така че да насочват хората към пешеходния надлез“, каза той. Днес стана ясно, че сега съществуващата пешеходна пътека, на която беше убит 16-годишния Костадин Джардов, ще бъде напълно заличена.

Над кръстовището за Атия ще има надлез

В Атия са доволни от изграждането на пасарелката за пешеходци, но ще настояват за умна светофарна система, която да контролира трафика на натовареното кръстовище. Вече се събират и подписи за оформяне на официално предложение, което да се изпрати до институциите.

Протестиращи блокираха пътя за Созопол

„Излизането от селото при ляв завой в посока Бургас е много трудно.
Вече сме сформирали инициативен комитет. Ще искам да се направи и светофар, след като проблемът с преминаването на пешеходците се реши. Има сега поне всякакви умни системи“, каза кметът на Атия Ренета Стоева.

Джип помете 16-годишен младеж на пешеходна пътека

От своя страната инж. Глосов допълни: "Предстои да се обмисли този вариант. Вероятно ще направим симулация на трафика, за да се наясно какъв метод на регулиране ще е най-добре да приложим. 

Има различни интелигентни системи, включително и такива, които се управляват автоматично според натоварването на движението.“ По-рано от пътната агенция съобщиха, че в дните 23, 24 и 25 юли движението в района на кръстовището за село Атия ще бъде временно ограничено, но само в късните часове.