Ахелой ще чества легендарната победа на Симеон I над Лъв Фока

/ Пресцентър Община Поморие
На 20 август тази година се навършват 1102 години от прочутата битка край поречието на река Ахелой. Триумфът на Цар Симеон I над византийския главнокомандващ Лъв Фока и до днес е определян като едно от най-грандиозните сражения в европейското Средновековие.

Българският владетел взема лично участие в боевете, начело на тежката конница. Изтласкана към морето, византийската войска е обкръжена и унищожена почти изцяло. Любопитен факт е, че именно преди Ахелойската битка за пръв път в българската история се отслужва водосвет на бойните знамена.

Честването на паметната годишнина в Ахелой ще започне в 19.00 часа. От читалище „Светлина 1934” ще тръгне празнично шествиеПод съпровод на духова музика то ще продължи до градския парк, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Цар Симеон Велики.

По традиция пред монумента ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите войни. В 20.00 часа програмата ще продължи на откритата сцена в парка с концерт на участници във фестивала “Радост на морския бряг”. Община Поморие, кметство Ахелой и читалище „Светлина 1934” ви канят на честването.