/ iStock/Getty Images
Повече от седемдесет и седем автори от цялата страна ще се конкурират тази година за наградата на името на Христо Фотев. Техните поетични книги, общо 93 на брой, са издадени през 2020 и 2021 година.

Националният конкурс за поезия "Христо Фотев", е организиран от Община Бургас, съвместно с Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение "Бургаска писателска общност".

Конкурсът се провежда през две години в Бургас и е под патронажа на кмета на града. Тази година ще е деветото му издание, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.

Носителят на Националната награда "Христо Фотев" се определя от петчленно жури. Той получава парична премия, диплом от общината и пластика "Златно перо" от Съюза на българските писатели.

До средата на март журито трябва да определи номинацията с имената на поетите достойни да станат носители на наградата на името на Христо Фотев. В съставът на журито са професионалисти в областта на литературата и поезията - Керана Ангелова - белетрист и поет от Сдружение "Бургаска писателска общност", Александър Секулов - носител на наградата "Христо Фотев" през 2018 година, проф. Михаил Неделчев - председател на Сдружението на българските писатели, Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели и Силва Хачерян - началник отдел "Регионални дейности" в Министерство на културата.

Големият интерес от страна на поетичната общност е доказателство, че Националния конкурс "Христо Фотев" е едно от най-престижните литературни събития у нас. Победителят в конкурса за поезия ще бъде обявен на официална церемония, която традиционно се провежда на рождената дата на поета - 25 март.
БТА