илюстрации
илюстрации
Конкурсът за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев се провежда за първи път, като част от съпътстващите събития от програмата на Националния конкурс за поезия, носещ неговото име. Художествените творби, изпратени са участие във възрастовата група на учениците, вече пристигнаха и могат да бъдат разгледани онлайн.
На фейсбук страницата на Община Бургас може да гласувате за своята любима илюстрация по стих на Христо Фотев в срок до 3 май 2020 година - https://www.facebook.com/pg/Burgas.Municipality/posts/?ref=page_internal. Авторът на творбата, събрала най-много харесвания, ще получи специална награда от Община Бургас.

илюстрации

 Продължава събирането на илюстрации в другата категория - тази на студентите. В срок до 30 април творбите могат да бъдат изпращани по три начина - на адреса на Община Бургас: ул. "Александровска" 26, за Диана Саватева, зам.-кмет "Култура, туризъм и спорт", онлайн на d.savateva@burgas.bg  или да бъдат предадени в "Центъра за административно обслужване" на Община Бургас, ул. "Александровска" 26, гише №5. В конкурса може да участват творби, които трябва да отговарят на следните изисквания:

илюстрации

максимален размер - 50 см на страна от хартията;
       
минимален размер - 25 см на страна от хартията;

Tехника - хартия, туш, перо, акварел, темпера, акрил , колаж или смесена техника. Допускат се и творби, изпълнени в класически графични техники /офорт, суха игла, литография/, както и дигитален печат;

илюстрации

На гърба на всяка картина четливо да се изпише с молив:

               - трите имена и години или клас на авторa;
               - име на творбатa;
               - размер на листа;
               - техника и година на създаване.
               - стихът на Христо Фотев, от който е вдъхновена творбата;

Компетентно жури, с представители от Дружество на художниците - Бургас, БХГ "Петко Задгорски", НХА - филиал Бургас, Сдружение "Бургаска писателска общност" и Община Бургас, ще оцени творбите.

илюстрации

Ще бъдат раздадени по 3 индивидуални награди в двете категории - ученици и студенти. Отличените художници ще получат грамота от Община Бургас и предметна награда.
 
Тази година извънредната ситуация в страната наложи отлагане на поетичния спектакъл и награждаването на победителите, както и отлагане на двете съпътстващи събития от програмата на Национален конкурс за поезия "Христо Фотев" - конкурс за илюстрация по стихове на бургаския поет и рецитаторски конкурс.

илюстрации

Идеята е финалът на конкурса за илюстрация да бъде обединен с другото съпътстващо събитие - рецитаторския конкурс, който също е отложен за по-късна дата.

илюстрации

Междувременно, илюстрациите, получени за участие в конкурса, ще бъдат представяни онлайн тук и на фейсбук страницата на Община Бургас. След 3 май очаквайте и галерия със снимки на илюстрациите, изпратени от студенти.